Låglönesatsning i norskt avtal

STATEN2007-05-04

De statsanställda i Norge har träffat ett löneavtal med låglöneprofil. Totalt ger avtalet 4,8 procent i löneökning. Men de högavlönade ingenjörerna är missnöjda med uppgörelsen.

De tre organisationerna LO Stat, Unio och YS Stat har förhandlat gemensamt för cirka 100 000 statsanställda. Avtalet ger alla i staten ett generellt tillägg.

Dessutom får många, främst kvinnor och lågavlönade, kliva upp en lönegrad i det statliga tarifflönesystemet. Den genomsnittliga löneökningen blir 9 500 kronor per år.

Vi är väldigt nöjda med uppgörelsen. Vi fick med alla de krav vi hade i de gemensamma förhandlingarna. Det är det bästa avtal vi fått på länge, om man ser till reallöneutvecklingen. Även om siffrorna inte ser så imponerande ut blir det väldigt bra resultat tillsammans med det vi drog med oss från förra året, säger Pål N Arnesen för YS Stat.

Uppgörelsen innebär också att de anställda i norska staten får viss kompensation för eftersläpningen i förhållande till privatanställda. Ramen på 4,8 procent är densamma som tidigare de kommunanställda fått. En halv procentenhet av de statliga löneökningarna ska fördelas i lokala förhandlingar.

Låglöneprofilen gör att kvinnodominerade yrkesgrupper procentuellt får större uppräkningar, medan anställda i högre lönegrader bara är garanterade ett lönelyft på 8 200 kronor. Reallönemässigt kan det innebära att de högst betalda tappar något, konstaterar Pål N Arnesen.

– Detta är lönepolitiskt självmord av staten, säger Janne Marte Hatlebakk, ordförande för de statsanställda ingenjörerna i ingenjörsförbundet Nito i ett pressmeddelande.

– Det här håller helt enkelt inte. Efterfrågan på ingenjörer ökar. Det är ett begynnande problem att rekrytera och behålla ingenjörer på vissa arbetsområden, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA