Kvinnor i staten trakasseras
Kvinnor i staten upplever sig oftare än andra trakasserade på grund av kön. Statligt anställda kvinnor upplever sig också ha en stor arbetsbelastning. Det framgår av en arbetsmiljöundersökning.
Arbetsgivarverket publicerar en rapport baserad på Statistiska centralbyråns, SCB, arbetsmiljöundersökning under förra året. Av över 12 000 intervjuade var närmare 700 statsanställda. Rapporten visar att statligt anställda generellt är mer nöjda med sina arbeten än andra grupper på arbetsmarknaden. Bland statligt anställda anser en större andel att de har intressanta och stimulerande arbetsuppgifter.
Undersökningen tyder på en proportionellt högre arbetsbelastning för främst statsanställda kvinnor i förhållande till kvinnor på den övriga arbetsmarknaden. Det är svårt att koppla av tankarna på jobbet under fritiden och många känner sig i högre grad otillräckliga med sin arbetsinsats. Dessutom upplever en högre andel av de statsanställda att de har för svåra arbetsuppgifter. En slutsats i rapporten är att statliga arbeten både är mer utvecklande och mer krävande.
Bland statligt anställda kvinnor är det vanligare att man upplever genusgrundade trakasserier. Det är inte i första hand sexuella trakasserier utan handlar mer om allmänt nedvärderande kommentarer eller att man på grund av kön inte tar notis om en persons mening.
Enligt rapporten är omfattningen av dessa problem ganska konstant i förhållande till tidigare undersökningar, där den statliga sektorn sedan tidigare varit överrepresenterad i förhållande till arbetsmarknaden i övrigt.
När det gäller konflikter, mobbning, trakasserier, våld eller hot om våld är statligt anställda lika belastade som på arbetsmarknaden totalt. Bland de statligt anställda har en högre andel utsatts för hot eller våld i arbetet, även om denna andel är lägre än för övriga kategorier av offentliganställda.
Svaren i undersökningen visar att en minskande andel av statsanställda upplever att arbetsmiljöbrister åtgärdas jämfört med tidigare år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.