Annons:

Kvinnor i facket kräver "slut på sexismen"

SEXUELLA TRAKASSERIER2017-12-13

Omkring 1 500 kvinnor inom fackföreningsrörelsen kräver i uppropet #inteförhandlingsbart ”ett slut på sexismen och tystnadskulturen”. STs ordförande Britta Lejon och kommunikationschef Anna Wickman hör till dem som skrivit under.

STs förbundsordförande Britta Lejon säger att hon hade en dubbel känsla inför att skriva under uppropet.

– Jag vill visa sympati och stötta initiativet, och samtidigt är jag som ordförande mottagare av uppropet och ansvarig för att bidra till en förändring.

Vittnesmålen i #inteförhandlingsbart handlar om våldtäkter, övergrepp och sexuella trakasserier där förövarna är förtroendevalda och anställda inom de egna förbunden. Britta Lejon framhåller att STs kongress 2016 antog etiska riktlinjer, där frågor om sexuella trakasserier ingår.

– Det viktiga nu är att dessa riktlinjer inte blir hyllvärmare utan något som vi verkligen följer. Vi måste till exempel arbeta mer med de här frågorna i utbildningar för förtroendevalda, säger Britta Lejon.

Som kvinna i fackföreningsrörelsen gäller det att hitta strategier för att inte riskera att utsättas, säger STs kommunikationschef Anna Wickman.

Hon berättar att hon byter samtalsämne om hon märker att det barkar åt fel håll, att hon inte är ensam med någon och går hem tidigt från fester i jobbsammanhang där det förekommer alkohol.

– Det är klart att det gör mig upprörd att jag ska behöva sitta och tänka på sådant.

Men hon tycker att det har blivit bättre under de runt 15 år hon har arbetat i den fackliga världen. En inte oväsentlig faktor är, anser hon, att fackförbund blivit striktare med alkoholservering.

Anna Wickman påpekar också att man som kanslianställd är i beroendeställning i förhållande till de förtroendevalda. Hon har bland annat fått kommentarer om sitt utseende från förtroendevalda på sociala medier.

– Det finns mer kvar att göra, också i attityden mellan anställda och förtroendevalda. Man måste ha respekt för varandras roller.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA