Kvinnor får gå fem år före män

PENSION2003-07-30

Flertalet kvinnor vid försäkringskassorna har rätt att gå i pension från 60 års ålder, männen först vid 65. Könsdiskriminerande, anser Jämo.

Av:  Eva Spira

Hösten 2001 anmälde 22 manliga försäkringstjänstemän i Skåne sitt pensionsavtal till Jämställdhetsombudsmannen.

De ansåg att det var diskriminering att männen inte hade samma rätt som kvinnor att gå i pension vid 60 års ålder (se faktaruta).

Efter överläggningar med arbetsgivaren, Försäkringskasseförbundet, ger Jämo männen rätt: bestämmelserna är könsdiskriminerande.

För närvarande pågår förhandlingar om ett nytt pensionsavtal för de försäkringsanställda. Därför har Jämo gett arbetsgivaren anstånd att lösa frågan till utgången av januari.

– Vår förhoppning är att vi ska ha kommit en bra bit i förhandlingarna vid månadens utgång, säger Lars-Bertil Mörk, jurist vid Försäkringskasseförbundet.

Något färdigt avtal tills dess tror han inte på, så han hoppas på förlängt anstånd från Jämo.

Men att hitta en förhandlingslösning är inte helt lätt. Det är inte troligt att statsmakterna skjuter till pengar för att finansiera motsvarande pensionsförmåner för män.

Och att höja pensionsåldern för kvinnorna är knappast någon populär metod.

– Vi måste hitta sätt att få fram pengar, säger Lennart Engqvist, ombudsman på ST och tidigare på Försäkringsanställdas Förbund.

Läget i förhandlingarna vill han inte avslöja. Men han anser att avtalet är könsdiskriminerande.
Om parterna inte lyckas lösa frågan i ett nytt avtal, kommer Jämo att inleda överläggningar, säger Luca Nesi, handläggare på Jämo.

– Avtalet är könsdiskriminerande, men vi går inte till domstol i första vändan. Blir det en tvist är vår utgångspunkt att männen ska få samma pensionsförmåner som kvinnorna.

Inte alla kvinnor omfattas

Det är inte alla kvinnor vid försäkringskassorna som får pensionsförmåner vid 60 år. Den rätten har bara de kvinnor som anställts före den 1 april 1991 och som under det året fyllt 28 år. De får inte heller ha bytt försäkringskassa efter 1991. Kvinnor som anställts efter 1991 har samma pensionsförmåner som männen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA