Kvinnolöner spåras upp och rättas till

LÖNER2005-09-27

Vid Lantmäteriet har ST och arbetsgivaren i flera år arbetat för att upptäcka osakliga löneskillnader. Senast fick fjorton kvinnor en retroaktiv lönehöjning.

Av:  Eva Spira

Sedan 2002 har ST och arbetsgivaren vid Lantmäteriet arbetat med att kartlägga löner och göra en arbetsvärdering. Allt för att upptäcka om det finns några osakliga löneskillnader.

Arbetet har lett till att registrerare och förrättningshandläggare, som båda är kvinnodominerade grupper, under förra året fick ett påslag på 100 kronor i månaden. Pengarna betalades ut retroaktivt från 1 januari 2003.

Tidigare har arkivutredarna, som också är en kvinnodominerad grupp, fått en extra löneökning.

Fler grupper undersöks

Nu har parterna gått vidare och tittat på lönerna för utredare och förättningslantmätare*.

I gruppen förättningslantmätare fanns det dels en grupp med relativt höga löner, dels en grupp med lägre löner. Kvinnorna låg i den lägre delen i båda skikten, förklarar Lena Berglund, ordförande för ST inom Lantmäteriet.

– Vi upptäckte att det bara fanns kvinnor i den grupp som jobbat på Lantmäteriet i mer än tio år och hade de lägsta lönerna.

Däremot fann man inga belägg för att det skulle finnas osakliga löneskillnader bland utredarna.

Resultatet av den senaste genomgången är att fjorton kvinnliga förättningslantmätare, samtliga ST-medlemmar, fått en extra löneökning på 300– 500 kronor retroaktivt från den
1 januari 2004.

Samarbete med arbetsgivaren

Lena Berglund säger att hon är mycket nöjd med samarbetet med arbetsgivaren.

– Vi är glada för att Lantmäteriet tar frågan på allvar och inte bara pratar om jämställdhet utan också agerar för att utjämna de skillnader vi finner.

Arbetet med att leta efter löneskillnader som kan bero på kön kommer att fortsätta, förklarar Lena Berglund

– Det här är bara början. Kvinnorna ligger i botten i nästan samtliga yrkesgrupper.

* Förättningslantmätare arbetar med fastighetsreglering vid ändring och nybildning av fastigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA