KU vill utreda Riksrevisionen

RIKSREVISIONEN2016-11-11

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, vill ha en parlamentarisk utredning om Riksrevisionens framtid. Utskottet står enigt bakom ett utskottsinitiativ att riksdagen beslutar begära en sådan av riksdagsstyrelsen.

KU anser att en översyn behöver göras av vissa frågor om Riksrevisionen. Utskottet föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande till riksdagsstyrelsen om att genomföra en sådan översyn. Utredningen ska vara parlamentariskt sammansatt och bland annat behandla riksrevisorerna, riksdagen och Riksrevisionen, effektivitetsrevisionen och vissa andra förhållanden vid Riksrevisionen.

I somras höll KU ett extra sammanträde med en hearing om läget vid Riksrevisionen. Bakgrunden var Dagens Nyheters och andra mediers rapporter om myndighetens interna arbete. Vid utfrågningen ställde utskottet frågor till de tre riksrevisorerna om situationen inom Riksrevisionen. Sedan dess har riksrevisorerna Susanne Ackum och Ulf Bengtsson slutat. Även riksrevisor Margareta Åberg har begärt att få lämna sitt uppdrag, men hon fortsätter sitt jobb tills en ny riksrevisor har tillträtt.

KU är ansvarigt för att rekrytera nya riksrevisorer, och utskottet har aldrig fått in så många ansökningar som nu när man annonserat efter sökande som riksrevisor.

”Vi har aldrig tidigare fått in så många ansökningar till befattningen som riksrevisor som vi fått den här gången, så det tyder väl på att det finns ett stort intresse”, säger KUs ordförande Andreas Norlén, M, till Ekot..

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA