Tre generaldirektörer blir nya riksrevisorer

RIKSREVISIONEN2017-02-02

Efter det senaste årets turbulens och avgångar presenterade riksdagens konstitutionsutskott i dag nya riksrevisorer. Alla tre är i nuläget generaldirektörer för varsin myndighet.

I dag, torsdag, presenterade riksdagens konstitutionsutskotts ordförande Andreas Norlén (M) vilka som ska leda Riksrevisionen de närmaste sju åren. På en presskonferens i Rosenbad flankerades han av Stefan Lundgren, generaldirektör på Statistiska centralbyrån, SCB, Helena Lindberg, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB samt Ingvar Mattson, generaldirektör på Statskontoret.

Förutsatt att riksdagen fattar beslut om utnämningarna i mitten av februari blir riksrevisorernas uppdrag att återställa förtroendet för Riksrevisionen efter turbulensen kring Dagens Nyheters granskning i somras. Den ledde först till att riksrevisor Susanne Ackum avgick i juli och sedan till kollegan Ulf Bengtssons avgång månaden efter. I september meddelade den enda kvarvarande riksrevisorn, Margareta Åberg, att även hon lämnar sin post så fort trion av ersättare hittats.

Stefan Lundgren är generaldirektör på SCB sedan 2009. Han är nationalekonom och har tidigare varit vd för Studieförbundet näringsliv och samhälle samt haft en chefspost på finansdepartementet. Helena Lindberg har haft samma position på MSB lika länge och är jurist med en bakgrund som ämnessakkunnig på försvarsdepartementet. Ingvar Mattson är generaldirektör på Statskontoret sedan 2014, har en doktorsexamen i statsvetenskap och är före detta biträdande kanslichef vid konstitutionsutskottet.

– Jag är naturligtvis hedrad och ser med stor ödmjukhet på det uppdrag som nu ligger framför oss. Det handlar om att återupprätta förtroendet för riksrevisionen, sade riksrevisorkandidaten Helena Lindberg på presskonferensen.

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén beskrev processen med att utse de tre kandidaterna som mer noggrann än vanligt och förklarade att utskottet prioriterat erfarenhet av att leda en större myndighet och förmågan att leda i turbulens.

”Vi har när vi har vägt samman alla argument och allas olika meriter kommit fram till att det är de här tre som är mest lämpade för uppgiften”, sade han.

Just nu pågår en översyn av Riksrevisionen som ska delrapporteras till regeringen i juni 2017 och slutredovisas i december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Riksrevisionen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA