KU begär analys av minoritetspolitiken

POLITIK2006-05-05

Regeringen måste analysera mer hur den svenska minoritetspolitiken ska genomföras, anser riksdagens konstitutionsutskott efter en granskning.

De nationella minoriteterna i Sverige är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Språken är samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Enligt beslut i riksdagen 1999 ska minoriteterna och deras språk stödjas för att kultur och språk ska hållas levande. Konstitutionsutskottets granskning är en uppföljning av beslutet från 1999.

Samiska, finska och meänkieli talas sedan lång tid tillbaka i vissa delar av landet och har därför fått mer stöd än andra minoritetsspråk. Det innebär att man har rätt att använda sitt eget språk hos domstolar och myndigheter i dessa delar av landet. Man har också rätt att få förskoleverksamhet och äldreomsorg på sitt eget språk. Men informationen om minoriteternas rättigheter når inte alltid ut till de myndigheter, kommuner och landsting som berörs, konstaterar utskottet.

Regeringen har aviserat att den under 2006 kommer att ta fram en strategi för att sprida kunskap och öka medvetenheten om Sveriges skyldigheter enligt Europarådets konventioner om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Utskottet tycker att det är bra, men menar också att regeringen behöver göra en vidare analys av hur minoritetspolitiken ska genomföras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA