Kroppskameror kan öka känsla av trygghet
Tågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
Under tre månader fick nio tågvärdar som jobbar på Pågatågen spela in sina arbetspass med hjälp av en kroppsburen kamera. Det hela är ett pilotförsök som inleddes av arbetsgivaren Arriva efter att olika studier visat att hot och våld mot tågpersonal är ett utbrett problem.
I en enkätundersökning från 2017, bland knappt 700 av tågbolagets anställda, uppgav över hälften av de tillfrågade att de hade blivit utsatta för hot eller våld i tjänsten någon gång.
I anslutning till försöket med kroppskameror svarade också 88 tågvärdar i Skåne på enkätfrågor om hur de upplevde situationen med hot och våld. Av dem var det endast en av tio som uppgav att de inte fått utstå kränkningar eller upplevt en hotfull eller våldsam situation på jobbet, enligt Arrivas rapport från pilotstudien.
Bland dem som ingick i gruppen och som fått bära kameror var det flera som gav exempel på hur dessa gjorde att de upplevde sig mer trygga på jobbet.
Tågbolaget påpekar dock att försöket inte är helt utvärderat än. Fem av de nio som bar kroppskameror under arbetspassen valde att inte medverka i intervjuerna efteråt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.