Kronofogden vill skärpa lagstiftningen

KRONOFOGDEN2021-05-04

Kronofogden vill göra det lättare att utmäta yrkeskriminellas tillgångar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. En skärpt lagstiftning skulle ge polis och tull möjlighet att ta tillgångar i beslag i samband med ingripanden i avvaktan på utmätning, framhåller Kronofogden.

Kronofogdens riksjour säkrade rekordsumman 7,6 miljoner kronor från skuldsatta brottslingar förra året, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Men många yrkeskriminella slipper undan.

”Vi skulle kunna få in minst tre gånger så mycket om lagen ändras”, konstaterar kronokommissarie Johannes Paulson i pressmeddelandet.

Polisen och andra myndigheter kan ringa till Kronofogdens riksjour för att kontrollera om någon är skuldsatt. Förra året säkrades 7,6 miljoner kronor från skuldsatta kriminella genom riksjouren. Hittills i år har riksjouren utmätt 2,4 miljoner kronor.

Om en skuldsatt person stoppas i en rutinkontroll kan Polisen inte ta egendomen i beslag, även om personen har stora skulder och kör en lyxbil, bär dyra smycken eller har stora belopp på fickan. Det behövs först en konkret brottsmisstanke, konstaterar Kronofogden.

”Vi får successivt in fler samtal från både Polisen och Tullverket. Det resulterar i fler utmätningar och att fler skulder blir betalda. Det är förstås jättebra, men summan skulle kunna vara mycket större”, menar Johannes Paulson i pressmeddelandet.

För att skuldsatta brottslingar inte ska få behålla tillgångar som skulle kunna användas att betala deras skulder, inte sällan till brottsoffer, vill Kronofogden ha en lagändring. Om Polisen och Tullverket ges större möjligheter att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker åt Kronofogden, utan stöd i sina egna regelverk, skulle betydligt större belopp kunna utmätas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA