Kritiska fack lämnar arbetsmiljögrupp
Trots stora arbetsmiljöproblem väljer nu facken på Statens folkhälsoinstitut att lämna arbetsmiljögruppen. Deras motiv är en brist på dialog och delaktighet.
Under våren har Arbetsmiljöverket riktat skarp kritik mot Statens folkhälsoinstitut. Inspektörerna har anmärkt på hög arbetsbelastning, stress och otydligt ledarskap. Också en medarbetarenkät har bekräftat bilden. Men nu väljer både ST, Saco-S och skyddsombuden att lämna den partsgemensamma arbetsmiljögruppen.
– Först hade vi ett gott klimat i gruppen. Vi tog fram en kris- och handlingsplan. Men sedan upplevde vi att vi inte alls var delaktiga. Dialogen har inte fungerat, säger Emmy Nilsson, en av STs representanter i gruppen.
Hon tycker att det är allvarligt.
– Särskilt eftersom just bristen på dialog och delaktighet är ett av de stora arbetsmiljöproblemen som vi skulle ta itu med.
Problemen i arbetsgruppen började när myndigheten skulle upphandla en konsult för arbetsmiljöarbetet. Parterna kom inte överens.
Annika Fahlvik är administrativ chef på myndigheten:
– Vi hade olika åsikter och det slutade med att vi som arbetsgivare tog ett beslut i frågan, säger hon.
Hon känner inte igen bilden av att facken inte har varit delaktiga.
– Men jag kan inte ta ifrån dem deras upplevelse.
Nu är konsulten kontrakterad och Annika Fahlvik säger att hon vill titta framåt och börja arbeta med de problem som myndigheten har att tampas med.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Folkhälsoinstitutet är numera en tyst arbetsplats där endast ett fåtal väljer att framföra kritik och synpunkter.
Det är nu dags för Socialdepartementet att börja lyssna på bakgrunden till varför de fackliga parterna valt att avbryta samverkan med ledningen innan institutet tappar huvuddelen av sin personalstyrka.