Annons:

Kritiserar las-förslag för att slå mot statsanställda

ARBETSRÄTT2020-10-22

Anställda inom staten skulle drabbas hårdare än privatanställda om las-utredningens förslag blir verklighet. Det konstaterar ST i sitt remissvar.

Efter att parterna återigen misslyckats nå en överenskommelse i förhandlingarna om anställningsskyddet är frågan nu tillbaka hos politikerna.

I början av nästa vecka går remisstiden ut för den hett omdebatterade utredning som kommit med förslag om hur anställningsskyddet kan förändras.

Men flera remissvar har redan kommit in, däribland STs. Och förbundet går hårt åt utredningens förslag. I svaret skriver ST att förslagen ”skulle försvåra att upprätthålla en professionell statstjänstemannakår präglad av objektivitet, saklighet och integritet”.

I utredningen hävdas bland annat att det inte finns skäl att ha olika regler för olika sektorer, något som ST anser skapar orättvisa förutsättningar.

”Vi har ju redan kommit överens med vår motpart Arbetsgivarverket om de frågor som las-utredningen och parterna på den privata sidan tar upp, fast på vårt eget sätt. Därför bör inte samma regler gälla för alla sektorer på arbetsmarknaden”, konstaterar STs förbundsordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Förbundet anser att eftergifterna för arbetstagarna i utredningens förslag påverkar statsanställda i samma utsträckning som privatanställda, medan åtgärderna för att kompensera det, där bland annat nya regler kring kompetensutveckling ingår, inte kommer anställda inom staten till del.

ST framhåller att anställningstryggheten därmed skulle bli sämre inom staten än hos privata arbetsgivare.

”En sådan utveckling borgar inte för att staten ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare”, är Britta Lejons kommentar i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA