Kritiserar fokus på besparingar

STATSFÖRVALTNING2014-08-29

STs ordförande Britta Lejon är kritisk till inriktningen för regeringens granskning av hur statsförvaltningen kan effektiviseras. Hon anser att utredningen får ett alltför ensidigt fokus på besparingar, i stället för på utveckling.

Fortifikationsverkets generaldirektör Urban Karlström ska på uppdrag av regeringen analysera och ge förslag på hur statlig verksamhet kan utvecklas och effektiviseras genom systematiska jämförelser. Målet är att hitta möjligheter till besparingar.

STs ordförande Britta Lejon säger till Publikt att hon ser en fara i att regeringen fokuserar på kostnadsbesparingar utan att se till kvaliteten i statens verksamheter.

– Det ser ut som om man fortsätter på de osthyvelsbesparingar som man aviserade redan i vårproppen. Men det är väldigt lite fokus på medborgarnas faktiska behov och hur man kan utveckla kvaliteten i den statliga verksamheten. Då är det en stor risk att man faktiskt gör verksamheter sämre.

Britta Lejon hade gärna sett att utredningen skulle se över hur myndigheterna kompenseras för ökande kostnader, det så kallade pris- och löneomräkningssystemet.

– Om man ska se över effektiviteten i staten är det centralt att man tittar på den. Den gör att anslagen är väldigt ryckiga, och bidrar till att verksamheten blir svårare att planera.

Hon är också besviken på att regeringen i direktivet nämner att ”ett ökat förändringstryck i statsförvaltningen” skulle vara eftersträvansvärt.

– Vi lever i dag med ett oerhört förändringstryck i staten. Jag tror inte att våra medlemmar, de som arbetar i de här verksamheterna, känner igen sig i beskrivningen. Om man bara förändrar för förändringens egen skull är det stor risk att man gör både organisationer och människor väldigt utmattade, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA