Kritik mot Stockholms universitet

HÖGSKOLEVERKET2008-09-02

Stockholms universitet måste se över sina rutiner. Enligt Högskoleverket har universitetet brutit både mot förvaltningslagen och tryckfrihetsförordningen.

En kvinnlig student anmälde Stockholms universitet sedan hon inte lyckats hämta ut sin tentamen. Hon hade lämnat in sin sluttenta i kursen i italienska våren 2006. Eftersom hon arbetade på dagtid och bedrev kvällsstudier kunde hon bara kvittera ut den rättade skrivningen när expeditionen var kvällsöppen. Enligt anmälan rättades inte skrivningen förrän expeditionen stängt för sommaren.

Under nästföljande läsår besökte hon expeditionen två gånger. Första gången var den stängd, den andra gången hade personalen inte befogenhet att lämna ut hennes tenta. Efter ett nytt besök i oktober 2007 fick hon besked via e-post om att hennes tentamen blivit slängd.

Högskoleverket konstaterar att en rättad tentamen är en allmän handling och att universitet och högskolor enligt tryckfrihetsförordningen är skyldiga att hålla allmänna handlingar tillgängliga för allmänheten. Ett absolut minimikrav är enligt förvaltningslagen att ha öppet minst två timmar per dag, skriver Högskoleverket.

Förvaltningslagen föreskriver också att en myndighet har serviceskyldighet och att den enskilde har rätt till insyn i sitt eget ärende.

”Det kan konstateras att institutionen inte har uppfyllt sin skyldighet att lämna ut allmänna handlingar. Hon har inte heller fått den service och rätt till insyn i sitt ärende som hon som enskild person och som antagen student har haft rätt till. Stockholms universitet måste kritiseras för detta”, skriver Högskoleverket.

Verket förutsätter att universitetet ser över sina öppettider och sina rutiner för utlämnande av allmänna handlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA