Kritik mot långsam hantering av arbetsskador

POLISEN2015-08-26

Polisen arbetar för lite och för långsamt med de anställdas arbetsskadeanmälningar. Det anser Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Emma Cronberg. STs huvudskyddsombud instämmer i kritiken.

Under första halvåret 2015 hade Polisen fått in närmare 2 700 anmälningar om arbetsskador och tillbud. Av dessa låg 940 fortfarande utan åtgärd i juni.

– Det är oacceptabelt. Då kan man varken arbeta proaktivt eller reaktivt. Hanteringen av anmälningar är grundbulten i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Emma Cronberg. Före midsommar anmälde hon problemet till rikspolischefen.

STs Bo Gustavsson, nationellt samordnande huvudskyddsombud för de civilanställda i ST, Seko och Sacoförbunden, instämmer i kritiken.

– Problemet har funnits länge. Jag hade utan vidare kunnat skriva under på anmälan, säger han.

En direkt konsekvens av att anmälningarna blir liggande är att väntetiden till rehabilitering blir oacceptabelt lång. Sjukskrivningar drar ut på tiden. De arbetsskadade får också vänta länge på ekonomisk ersättning.

Robert Tkalcic, STs huvudskyddsombud vid Polisens kontaktcenter i Göteborg, betonar betydelsen av att arbetsskadeanmälningarna hanteras snabbt.

– Det är jätteviktigt för den enskilde. Även om poliserna oftare råkar ut för skador, är det viktigt att även civilanställdas problem får uppmärksamhet, menar han.

– Här på länskommunikationscentralen har många ont i axlarna och nacken av kontorsarbetsmiljön. Det anses alltid mindre allvarligt än polisernas skador.

Krister Eriksson på Polisens personalavdelnings arbetsmiljösektion har förståelse för att skyddsombuden vill att anmälningarna hanteras snabbare.

– Det vill vi också. Men vi befinner oss i en av de största statliga omorganisationerna i modern tid. Skyddsområden ska bestämmas, chefer ska tillsättas och få delegation av arbetsmiljöuppgifter samt utbildning.

Han säger att parterna i samverkan gjort flera saker för att få till en snabbare handläggning.

Polisens omorganisation är en förklaring till bristerna, men inte en godtagbar ursäkt, anser Emma Cronberg.

– Arbetsmiljölagen ska följas oavsett om det pågår omorganisation eller inte. Egentligen borde arbetsmiljön prioriteras ännu högre just i förändringstider så att cheferna verkligen får med sig personalen, säger hon.

Arbetsmiljöverket kommer att inspektera Polisen under hösten.

Det är jätteviktigt för den enskilde att arbetsskade-anmälningarna hanteras snabbt, anser STs Robert Tkalcic.
Bild: Jerker Andersson
Det är jätteviktigt för den enskilde att arbetsskade-anmälningarna hanteras snabbt, anser STs Robert Tkalcic.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA