Kritik mot Arbetsförmedlingen
Statens överklagandenämnd ger Arbetsförmedlingen i Örebro bakläxa sedan man valt att inte anställa en 39-årig kvinna, skriver Nerikes Allehanda.
Det var i våras 39-åringen sökte jobb som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Örebro. Men Arbetsförmedlingen förklarade att den redan hade många kvinnor i 40-årsåldern anställda. Kvinnan överklagade till Statens överklagandenämnd, som nu ger kvinnan rätt.
Enligt nämnden var hon lika skicklig som de som anställts och hennes arbetslivserfarenhet var större än en av dem som fått jobb.
Enligt Arbetsförmedlingens chef i Örebro, Annika Lyttbacka, berodde beslutet att inte anställa kvinnan på myndighetens strävan till mångfald på arbetsplatsen:
”För mig handlar det om att många av de sökande hade en liknande bakgrund. Vi vill ha en så bra och skiftande sammansättning som möjligt med tanke på kundperspektivet, sökande och företag måste få träffa förmedlare med olika bakgrund”, säger hon till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Statens Överklagandenämnd är rättvisare än vad det tidigare systemet gav möjlighet att vara. Dock vägrar nämnden,som är likställd med en domstol,tillåta offentlig inblick i beslutandeprocessen. Ingen åhörare får närvara vid sammanträdet Det innebär att det finns utrymme för godtycke och åsidosättande av rättssäkerhet inom nämnden som inte kan kontrolleras av folket. Nu pågår ett remissförfarande som syftar till att ta ifrån Statens överklagandenämnd sitt uppdrag. Istället är det meningen att överklagandeprocessen skall ske via förvaltningsdomstolarna.