Annons:

Kriminalvårdens kris

NYHET2004-08-18

– Den senaste tidens fritagningar får inte leda till att vi flyttar fokus från behandlingsverksamheten, säger Gunnar Johansson, programinspektör på Norrtäljeanstalten.

Av:  Eva Spira

Fängelset är omgärdat av flera staket och en betongmur. Numera släpps ingen in utan att ha genomgått en säkerhetskontroll. Jag och fotografen går igenom en metalldetektor och våra mobiltelefoner låses in i ett skåp.

Sedan några dagar gäller inpasseringskontrollen även personalen. Förutom passage genom metalldetektorn, kollas ryggsäckar och väskor. Det är enbart tillåtet att bära in saker i plastpåsar.

–Visst känns det integritetskränkande att bli så här kontrollerad efter att ha jobbat 25 år på anstalten. Det har varit ett förtroende att jobba inom kriminalvården, säger Gunnar Johansson, ST-medlem och ledamot av klubbstyrelsen.

Men i dagsläget tycker han att det är svårt att invända mot kontrollåtgärderna.

Och säkerheten är viktig. Att det finns narkotika och mobiltelefoner inne på anstalten skapar ingen god behandlingsmiljö.

Vad gäller de omtalade rymningarna från Norrtäljeanstalten, så handlade det egentligen inte om rymningar, utan om fritagningar, förklarar Anders Ekström som är biträdande anstaltschef.

–Ingen har rymt härifrån på tio år. Här är svårt att ta sig inifrån och ut. Däremot har vi inget bra skydd mot fritagningar utifrån. Vi är en klass II anstalt, vilket betyder att vi inte har högsta säkerhetsnivå. Och det är något som Kriminalvårdsstyrelsen har bestämt.

Men platsbristen inom kriminalvården innebär att Norrtäljeanstalten hela tiden är fullbelagd, förklarar Gunnar Johansson. Så fort det uppstår en lucka fylls den upp, oavsett hur farlig den intagne anses vara.

–Polisen griper fler och fler, men kriminalvården har inte fått mer resurser. Nu kan vi inte bli färre som jobbar här. Vi klarar inte mer än säkerhetsarbetet och de dagliga rutinerna. Ju mindre personal desto mer pressad blir arbetsmiljön, säger Gunnar Johansson.

Han berättar att många av de äldre kriminalvårdarna är långtidssjukskrivna.

–Men jag tycker att arbetsmiljön har blivit bättre sedan vi började med våra nationella program.

Programmen handlar om sådant som problemlösning, om att ändra sina tankemönster och se konsekvenserna av sitt handlande. Ett program är till speciellt för dem som behöver lära sig att hantera sin ilska och ett annat ska lära sexualbrottslingar att klara relationer.

–Det finns de som säger att det daltas inom kriminalvården. Men jag kan säga att det är oerhört jobbigt att till exempel prata om sina sexuella perversioner och inse hur illa man gjort en annan människa. Det händer att intagna står här ute på trappan och gråter.

Programverksamheten innehåller också arbete och studier. &quoteOsysselsättning skapar mycket bekymmer&quote, enligt Gunnar Johansson.

Han utgår från att kriminalvården får extra pengar för den ökade satsningen på säkerhet. Bara inpasseringskontrollen kräver fyra nya tjänster.

–Jag hoppas vi inte går ifrån den humana kriminalvård vi har i dag. Nu behöver vi lugn och ro så att vi kan fortsätta att jobba med behandling. Det är den enda framkomliga vägen.

Eva Spira <br>
08-790 52 82
Eva Spira <br> 08-790 52 82

Norrtäljeanstalten

Fängelset har 208 platser och cirka 230 anställda.

Lönen för kriminalvårdarna är från 15500 kronor i månaden för en nyanställd vikarie, till runt 20000 kronor för de mest erfarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA