Vi motarbetar inte facket
I mitt liv- och husorgan Statstjänstemannen (nr 3, 2002) läser jag att vi inom SiS skulle motarbeta det fackliga arbetet på våra institutioner. Påståendet är absurt. Min bestämda uppfattning är att vi har ett bra förhållande till våra fackliga organisationer och att vi överallt arbetar på ett konstruktivt sätt och respekterar partsförhållandena. För min egen del har jag varit fackligt organiserad under hela mitt yrkesverksamma liv och är (givetvis) även fortsättningsvis medlem i Statstjänstemannaförbundet.
Också en mycket stor del av institutionscheferna är medlemmar i något fack. Vi kan också glädja oss åt en hög organisationsgrad hos övriga personalgrupper. I SiS ser vi det fackliga arbetet som en mycket viktig del av ett modernt arbetsliv. I ett gott och konstruktivt samarbete med de fackliga organisationerna har vi också under de sju–åtta år som SiS funnits till åstadkommit många bra saker. Den för oss så viktiga arbetsmiljöfrågan har förts högt upp på dagordningen och vi har gemensamt kunnat glädja oss åt att vi nu bedriver ett genomtänkt och systematiskt arbetsmiljöarbete, som fått betyget ”föredömligt” av arbetsmiljöinspektionen.
Vi har slutit ett modernt arbetstidsavtal som bland annat innebär periodplanerad arbetstid och halvtidsberäknad jourersättning. Ett samverkansavtal är på gång och vi satsar årligen stora summor och stort engagemang på personalutbildning. Givetvis kan allting göras bättre men det är fullständigt fel att hävda att det fackliga arbetet motarbetas. I hela SiS välkomnar vi ett starkt fackligt engagemang och inga problem sopas under mattan.
Sture Korpi
Ps. Den f d SiS-anställda Mikaela Tufvesson skrev i sin debattartikel att Råby ungdomshem har ”en chef som saknar behandlingsbakgrund. Han är ekonom.” Detta är fel. Råbychefen är socionom och har fyrtio års erfarenhet av socialt behandlingsarbete. Ds.
Fakta
Sture Korpi är ST-medlem och generaldirektör för Statens institutionsstyrelse
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.