Kriminalvården positiv till utredningsförslag

KRIMINALVÅRDEN2024-08-29

Kriminalvården välkomnar flera av de förslag som Trygghetsberedningen lägger fram i ett betänkande. Där ingår en utvidgad möjlighet för myndigheten att besluta om fotboja under upp till 18 månaders tid.

”Det är positivt med ett så tydligt fokus på det återfallsförebyggande arbetet och hur andra aktörer kan bidra till det. Mycket av det som Trygghetsberedningen lyfter fram kommer att vara till stor nytta för Kriminalvårdens verksamhet”, kommenterar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren utredningens betänkande i ett pressmeddelande.

Den parlamentariska Trygghetsberedningen har det senaste året letts av Henrik Vinge, SD. I sitt slutbetänkande, som nu överlämnats, föreslår kommittén ett antal åtgärder med huvudsyfte att förhindra återfall i brott. För att klara det återfallsförebyggande arbetet är det enligt betänkandet viktigt att Kriminalvården prioriterar sådana insatser.

Trygghetsberedningen föreslår att Kriminalvården ska få rätt att kalla regioner och kommuner till samordnad planering för klienten. Kriminalvården ska enligt förslaget också få i uppdrag att bedriva hälso- och sjukvård för intagna som minskar risken för återfall i brott.

Enligt betänkandet behöver Kriminalvården också utöka arbetet med olika utslussningsåtgärder. Bland dem finns utökad frigång och ökad användning av intensivövervakning med elektronisk kontroll, IÖV, så kallad fotboja.

Utslussningen behöver individanpassas i större utsträckning och möjligheten att kombinera utslussning med arbetsmarknadsåtgärder undersökas, skriver Trygghetsberedningen.

”Vi ser att IÖV är en verkställighetsform som fungerar väl för många. Den hjälper oss också ur ett kapacitetsperspektiv, genom att belastningen på anstalterna blir mindre när vissa dömda kan avtjäna straffet i hemmet med elektronisk övervakning”, konstaterar Martin Holmgren i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA