Annons:

Oksana Huz Blanc har varit ledare för ett ungdomsfackligt nätverk i STs systerförbund SEUU i Ukraina. Nu har hon flytt till Sverige.
Bild: Alexander Armiento
Oksana Huz Blanc har varit ledare för ett ungdomsfackligt nätverk i STs systerförbund SEUU i Ukraina. Nu har hon flytt till Sverige.

Kriget tvingade facklig ledare att fly till Sverige

UKRAINA2022-03-08

Oksana Huz Blanc har i flera år varit ledare för ett ungdomsfackligt nätverk i STs systerförbund SEUU i Ukraina. Nu har hon landat i Stockholm efter en vecka på flykt undan kriget. ”Det är galet, det som händer med mitt land”, säger hon till Publikt.

Oksana Huz Blanc väcktes av höga smällar klockan fem på morgonen på torsdagen 24 februari, krigets första dag. Hon packade två ryggsäckar, satte ettåriga dottern Angela i barnvagnen och tog sig till ett underjordiskt parkeringshus nära hemmet i utkanten av Kiev. På kvällen fortsatte hon till ett bättre skydd i tunnelbanan, där de blev kvar hela natten.

– Där var fullt av folk och hundar. Men ingen var rädd, vi kunde inte tro att det var krig. Vi trodde att vi skulle kunna gå hem dagen därpå.

Men Oksana Huz Blanc fick aldrig återse sitt hem. Tillsammans med en kollega fick hon plats i en bil som var på väg mot Rumänien.

– Vi tog två väskor, en med dokument och en med barnsaker. Min dotter fick det lilla som fanns att äta under resan.

Hon hade tur, säger hon, för efter att hon lämnat Kiev blev beskjutningen mot staden intensivare. Men även resan var farlig.

– Vi såg flygplan och var rädda för bomber, och tillbringade varje natt i skyddsrum. Jag tänkte på vad som skulle hända med mitt barn om jag dog.

Efter flera dagar i bilköer nådde de gränsen till Rumänien. Väl inne i landet fick de hjälp av en rumänsk facklig aktivist som hon kände sedan tidigare. Vännen översatte nödvändiga dokument och tog dem vidare till gränsen mot Ungern. Från Ungern gick flyget till Stockholm.

Under hela resan stod hon i kontakt med många människor. En av dem var STs internationella sekreterare Karin Brunzell, som hon känner väl genom det mångåriga samarbetet mellan hennes fackförbund SEUU och ST.

– Vänner skickade meddelanden och böner, jag kände att jag inte var ensam. Och Karin peppade mig hela tiden och sa att jag är stark och modig.

Oksana Huz Blanc säger att den långa flykten förändrade henne som person.

– Jag trodde inte att jag var så stark. Och jag förstår innebörden i ordet solidaritet på ett annat sätt. Det är som om en gardin har dragits isär.

Hon inser också vad det är att vara flykting, och att hon inte saknar alla materiella saker hon lämnat bakom sig.

– Jag förstår att man kan klara sig med en ryggsäck. Det viktiga är vad man har inombords.

Samtidigt brottas hon med skuldkänslor för att hon lämnade Ukraina, när så många andra stannat kvar.

– Men jag har gjort det bästa för mitt barn. Och nu när jag har skydd här ska jag göra allt jag kan för dem som är kvar, och för mänskliga rättigheter i hela världen.

Det ungdomsnätverk som Oksana Huz Blanc var ledare för är i full aktivitet, säger hon, men med andra arbetsuppgifter.

– Många fackliga aktivister organiserar sig som volontärer i kriget, exempelvis hjälper de flyktingar från de östra delarna med boende. Vi hjälper armén och samarbetar med Röda korset, och i ockuperade städer organiseras demonstrationer.

Medlemmarna har kontakt med varandra via Messenger och andra kanaler, berättar hon. De säger god morgon och god kväll varje dag, och om någon inte hörs av försöker de andra ta reda på vad som har hänt.

Oksana Huz Blanc har varit i Sverige vid flera tillfällen och besökt ST för utbildningar och seminarier. I en skrift som ST gav ut 2020 om det fackliga samarbetet intervjuas hon i en artikel med rubriken ”Nu kan Oksanas dröm bli verklighet”. Den dröm hon beskriver är att bygga relationer över gränser och jobba internationellt, kanske på en ambassad.

Nu är hon här, och kanske kan hon hitta sin roll i ett internationellt sammanhang.

– Det blir i så fall till ett högt pris. Men det blir ett nytt kapitel i livet, jag börjar om från början.

ST och SEUU

  • STs samarbete med det ukrainska fackförbundet för statligt anställda, SEUU, startade 2007. Syftet har varit att stötta bygget av ett oberoende och demokratiskt fackförbund som har fokus på att förbättra villkoren för medlemmarna. ST har bland annat hållit många utbildningar i fackligt ledarskap.
  • SEUU hade 2020 drygt 200 000 medlemmar. Förbundet har i flera år drivit utbildningsverksamhet i Kiev och i fyra regionala kontor.
  • SEUUs kontor i Kiev och i den östra regionen Donbass har evakuerats på grund av Rysslands invasion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA