Kräver centrum för arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ2013-03-04

Regeringen bör inrätta ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljön. Det skriver de fackliga centralorganisationerna och arbetsgivarorganisationer i en skrivelse till regeringen.

 Det är svårt att följa vad som händer inom forskningen på arbetsmiljöns område, skriver LO, TCO, Saco tillsammans med Svensk Näringsliv och flera arbetsgivarorganisationer i sin skrivelse till regeringen. Det är också svårt att få ut forskningsresultat till praktisk tillämpning i arbetslivet. Därför behövs ett nationellt kunskapscentrum.

Regeringen har redan utlovat en nationell funktion för att sprida forskningsresultat om arbetsmiljöfrågor, och har pekat ut Arbetsmiljöverket som tillhandahållare av en sådan funktion. Arbetsmiljöverket redovisade nyligen sina planer i en rapport till regeringen. Tanken är att sätta igång redan i år, och på sikt behövs en årlig budget på 25 miljoner kronor för att bedriva en bra verksamhet, enligt rapporten.

Men partsorganisationerna bakom skrivelsen anser att denna lösning inte räcker. De ser behov av ”ett mer omfattande kunskapscentrum med en annan inriktning och organisation än den nationella kunskapsfunktion som Arbetsmiljöverket givits mandat att föreslå”.

Det nationella kunskapscentrum som fack och arbetsgivare efterlyser ska drivas av en oberoende forskningsmyndighet, ett universitet eller en högskola. Uppgifterna ska bland annat vara följande:

  • Bevaka och förmedla information om arbetsmiljöforskning.
  • Utgöra svensk kontaktpunkt för den europeiska arbetsmiljöbyrån och kontakt för internationell forskning på området.
  • Ansvara för register över publikationsdatabaser och svenska forskargrupper.
  • Ta fram kunskapssammanställningar.
  • Samarbeta med olika aktörer för att förmedla forskningsresultat till arbetslivet.
  • Bevaka utbildningar och kompetens inom området, exempelvis kunskapsförsörjningen i företagshälsovården.

Centrat ska inte bedriva egen forskning, men kan vid behov stödja forskning inom angelägna områden, sägs det i skrivelsen.

Finansieringen föreslås till en början ske genom avsättning av den del av bidraget till företagshälsovården som i dag inte utnyttjas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA