Kraftigt höjda a-kasseavgifter väntar

A-KASSAN2009-02-27

Många LO-medlemmar riskerar att få betala betydligt mer i a-kasseavgift. Anledningen är den ökade arbetslösheten, skriver LO-tidningen.

Enligt de nya reglerna för a-kassan ska risken för att drabbas av arbetslöshet påverka kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen. Det innebär att a-kassor som nu drabbas av att fler och fler medlemmar behöver ersättning, tvingas höja sina avgifter.

– Våra utgifter till staten drar i väg rejält nu. Det kan skilja flera miljoner på en enda månad, säger Gunnar Dahlberg, föreståndare för Byggnads a-kassa till LO-tidningen.

Byggnads är ett av de LO-förbund vars a-kassa nu överväger att höja medlemsavgiften. Hittills har varje medlem betalat 296 kronor per månad, varav 180 kronor är avgift till staten för inkomstskyddet. Nu kan man tvingas höja avgiften till det statliga taket på 300 kronor per månad. Det skulle innebära att avgiften ökar med 120 kronor. Framemot våren räknar Byggnads med en 20-procentig arbetslöshet bland medlemmarna.

Också IF Metall kalkylerar med en arbetslöshet på 20-25 procent framemot sommaren, mot bakgrund av de varsel som lagts. IF Metalls a-kassa är förberedd på höjningar av avgiften upp till taket på 300 kronor. Enligt reglerna ska ingen behöva betala mer än så.

– Att det blir en ökning av avgifterna är ganska klart, men det är svårt att säga hur stor den blir. Vi är på väg mot en situation där var fjärde IF Metallmedlem antingen är varslad eller arbetslös. Vi räknar med en arbetslöshet på 20 eller 25 procent fram emot sommaren, säger Birgitta Lanér, ordförande för IF Metalls a-kassa.

Förutom IF Metalls och Byggnads a-kassor riskerar också Skogs- och träfackets (GS), Hotell- och restaurangfackets, Musikernas, Teaterverksammas och Fiskarnas a-kassor slå i taket, enligt LO-tidningens genomgång.

TCO-förbundet Unionens a-kassa har ännu inte påverkats av ökad arbetslöshet, men utifrån de varsel som är lagda räknar a-kasseföreståndaren

Inger Lindström med ökad arbetslöshet under andra kvartalet i år:

– Hur det påverkar avgifterna får vi se.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA