Kortare köer vid svenska domstolar

RÄTTSVÄSENDET2016-02-23

Ärendebalanserna i de svenska domstolarna minskade under förra året till den lägsta nivån under hela 2000-talet. Enligt Domstolsverkets verksamhetsberättelse är det första gången myndigheten redovisar underbalanser.

Skillnaden mellan antalet inkomna och avgjorda mål utgör ärendebalansen i en domstol. Om domstolen avgör fler mål än som kommer in minskar ärendebalansen, och köerna för att mål ska avgöras krymper. Enligt årsredovisningen minskade ärendebalansen för Sveriges Domstolar till de lägsta nivåerna under 2000-talet.

Också väntetiden från att ett mål har kommit in till att det avgjorts av domstolen, den så kallade omloppstiden, minskade under året. Både tingsrätter och förvaltningsrätter har klarat de mål som regeringen har ställt upp, konstaterar generaldirektör Martin Holmgren i verksamhetsberättelsen.

Sammantaget gick Sveriges Domstolar ur 2015 med underbalanser, vilket aldrig tidigare har hänt. Underbalanser innebär att antalet väntande mål är färre än vad som behövs för att uppnå största möjliga effektivitet i arbetet. Under 2015 hamnade förhållandet mellan andelen balanserade och inkomna mål under den så kallade optimala arbetsbalansen. Optimal arbetsbalans är det mått där domstolsslaget bör ligga för att kunna nå regeringens verksamhetsmål avseende omloppstider.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA