Mångfald är ett ledord i Talboks- och punktskriftsbibliotektets personalpolicy, men nu har fyra synskadade med många års erfarenhet av punktskrift varslats. Mikael Rudholm är en av dem.
Bild: Sören Fröberg
Mångfald är ett ledord i Talboks- och punktskriftsbibliotektets personalpolicy, men nu har fyra synskadade med många års erfarenhet av punktskrift varslats. Mikael Rudholm är en av dem.

Konsulter går före synskadade

TPS2009-02-24

Talboks- och punktskriftsbibliotekets avdelning för utlåning av böcker ska läggas ned och punktskriftsutlåningen flyttar till Umeå. Arbetsgivaren har varslat sju personer – fyra av dem är synskadade.

Av:  Therese Säfström

– Om inte ens den här arbetsplatsen vill värna om handikappade, vilken arbetsgivare ska då göra det? frågar sig Mikael Rudholm, utlåningsassistent och ST-medlem, som själv är en av de varslade.

Han tycker att det är märkligt att arbetsgivaren låter en stor kompetens försvinna, i stället för att vidareutbilda personalen internt till andra uppgifter inom digital media. Sådan utbildning ges nu till konsulter som arbetar åt Talboks- och punktskriftsbiblioteket, säger Mikael Rudholm.

Roland Esaiasson, chef på Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB, säger att det känns tråkigt att behöva säga upp, men att det råder arbetsbrist. Utlåning av fysiska böcker efterfrågas inte längre.

Kan inte personalen utbildas på samma sätt som konsulterna?

– De är knutna till två olika anslag. Och personalen gör dessutom ett lagerarbete, de plockar och packar. Konsulterna sysslar med högteknologi.

ST-medlemmen Ingela Lindberg har i 27 år arbetat vid TPB som utlåningsassistent och haft uppdrag även på andra håll i myndigheten. Hon känner inte att arbetsgivaren gör vad den kan för att försöka hitta andra arbetsuppgifter. Hon har hört att det gjorts en omplaceringsutredning, men har inte själv fått ta del av den.

– Jag hade önskat att de hade gått ut med information tidigare till oss och presenterat en ordentlig lösning i stället för att hänvisa till Trygghetsstiftelsen.

Eva Axelsson, ombudsman på ST, säger att det måste vara fullständigt utrett att det inte finns några omplaceringsmöjligheter, innan det finns saklig grund för att säga upp medarbetare på grund av arbetsbrist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av Eva (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 09:55
Kunskapen om punktskrift är viktig och därför tycker jag det är idiotiskt att säga upp de anställda som är synskadade. Jag är själv punktläsare.
Inlagt av Pelle Perkins (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 09:58
Tråkigt när människor får gå men det förefaller som den klassiska frågan om att de anställda ska få följa med inte ens har ställts. Och vad gör facket egentligen? Det här måste ju ha MBL:ats!

Är det här en charmoffensiv TPB kör mot en av sina största lånegrupper; synskadade? De har ju nämligen också beslutat att inte punktskriftsmärka talböcker fr.o.m. i år.

Man kunde tro att Louise Braille inte fyllde 200 år i år.
Inlagt av Kait Bessing (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 11:29
Det är synd och skam att tpb inte tar bättre vara på sina resurser i form av erfaren och kunnig personal! Att hyra in konsulter istället känns som ett hån.

De gör tydligen ocskå skillnad på folk och folk, eftersom personalen "plockar och packar", medan konsulterna "sysslar med högteknologi".

Så personalen kan inte lära sig högteknologi då???
Inlagt av Lennart D (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 14:15
Jag kanske är helt bakom "flötet", men jag har för mig att konsulter kostar betydligt mer pengar än en anställd? En anställd brukar kosta ca 250 kr/tim inkl sociala avgifter, medan en konsult sällan är under 1000 kr/tim. Vad är då besparingen? Jo, sämre service. Sedan att ta bort punktskriften från böckerna är skam. Men det är kanske denna "besparing" som ska betala den extra kostnaden som konsulterna medför?
Inlagt av Henrik (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 14:26
Att anställda själva är talboks- och punktläsare gör att många viktiga aspekter kan komma fram som är viktiga i det dagliga arbetet vid en sådan här myndighet. Jag tror också det finns många fördelar med att utlåning och själva biblioteket finns på samma ställe. Det är därför mycket olyckligt att neddragningen måste göras.
Inlagt av Lennart Olsson (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 14:38
Det är för bedrövligt.
Samtidigt kommer TPB att flytta till nya flotta lokaler på Globenområdet. Chefen Esaiasson håller sig med fin tjänstebil och en fet lön. Vart vill han komma med allt det här? Det är inte för att förbättra för synskadade som förändrignarna gör i alla fall.
Inlagt av Per-Ola Johansson (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 15:55
Jag tycer att de är rentut sgt förjävligt att man kan göra på de här sättet! Om de hadde varit fullt friska människor det hade drabbat så hade man inte ens funderat på de, de är ju bara synskadade som drabbas. På dagens arbnetsmarknad så fär i vajefall jag känslan av att man inte tar oss med en funktionsnedasättning på samma allvar som de som är söåkallat friska.
Inlagt av Lena Höjdevall (ej verifierad) mån, 03/02/2009 - 19:20
Så konstigt chefen Roland Esaiasson pratar: konsulterna och de övriga som ska sägas upp är knutna till olika anslag. Förstår inte alls varför en
synskadad inte ska kunna lära sig högtekniska jobb? - Känns som han riktigt skyltar med sina fördomar!

Begriper heller inte varför ombudsmann Eva Axelsson på facket inte kommenterar den sk omplaceringsutredningen, för den måste hon sett! Säger bara att hon utgår ifrån att allt skötts på rätt sätt, men det är ju just fackets uppdrag att kolla sånt. Det är väl därför vi bl a betalar vår fackavgift?

Varför i all världen kan inte dessa punktskriftkunniga medarbetare få arbetsuppgiften att ge service till landets bibliotek med att fortsätta och utveckla punktmärkningen på våra talböcker!?

TPB ägnar sig åt ett resursslöseri som inte går att förstå!
Inlagt av Elisabeth Ravstis (ej verifierad) tis, 03/03/2009 - 21:32
Jag tycker att det är fruktansvärt uprörande att synskadad personal sägs upp på det här sättet. Självklart är det tråkigt även att personer som inte är synskadade sägs upp men de har trots allt oftast lättare att hitta nya arbeten. Dessutom borde ett företag som TPB värna om mångfalld bland sin personal. Det borde vara en självklarhet att ha en del synskadade som arbetar med punktskrifts-och talböcke. Företaget borde se dessa personer som en stor och viktig tillgång eftersom de är i samma situation som många av läsarna.
Hur kan sådant här få hända inom ett statligt företag?
Inlagt av Carina (ej verifierad) tors, 03/05/2009 - 12:31
Tråkigt att TPB säger upp synskadade punktskriftsläsare. Deras kompetens och kunskaper om punktskriften i alla dess former borde man kunna ta tillvara på olika sätt. Det är ju dessa som är de verkliga proffsen när det gäller punktskrift.

Som nämts tidigare i en kommentar, märks inte talböcker som skickas ut till biblioteken utan det förväntar man sig att kommunbiblioteken ska klara och de har varken komptens eller ekonomi för det. Det är bara en av alla uppgifter som dessa punktskriftskunniga skulle kunna göra. Är det någonstans det ska vara en merit att vara punktskriftsläsare borde detta vara på TPB.
Inlagt av Stig Eriksson (ej verifierad) tors, 03/05/2009 - 15:11
Detta är både tragiskt och anmärkningsvärt. TPB är statligt och både grundat av synskadade och synskadade är en av de primära målgrupperna. Man hade säkert kunna hitta lösningar om man haft god vilja.
I artikeln säger en av de berörda att det gjorts en utredning om alternativa jobb, men hon är själv inte ens vidtalad. Hur i hela friden kan detta få ske? Politikerna talar sig varma för att alla ska få arbeta efter förmåga, då måste väl det gälla här också. Och hur ska man kunna bedöma alternativa arbeten utan den person det gäller.
Men vi vet ju att staten är väldigt dålig som arbetsgivare och inte gärna ställer upp för de politiska mål man själv sätter upp.
Inlagt av Anita Mäki (ej verifierad) mån, 03/09/2009 - 11:37
Hej!Jag är en flitig talboksläsare men använder punktskriften som ett komplement. Därför anser jag det vara helt fel att TPBTalboks och punktskriftsbiblioteket säger upp sju personer var av fyra är synskadade. Om inte ens TPB värnar om synskadades rätt till arbete, vilken arbetsplats gör det i så fall?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA