Könsroller cementeras på högskolan
Könsfördelningen på landets högskoleutbildningar är fortfarande mycket skev. Bara var fjärde utbildning har en procentuell könsfördelning på 60-40 eller bättre.
Obalansen på de olika utbildningarna speglar obalansen i samhället – och förebådar ett framtida arbetsliv som kommer att bli lika könsuppdelat som dagens, konstaterar Högskoleverket i en rapport.
Redan i gymnasieskolan börjar könsuppdelningen – bara 4 av 17 nationella program har en någorlunda jämn könsfördelning, dvs en uppdelning som ligger inom intervallet 40-60 procent för vardera könet. På programmen bygg, el, energi, fordon, industri, omvårdnad och teknik är könsfördelningen att 90 procent eller fler tillhör det överrepresenterade könet.
På högskolorna fortsätter obalansen. Av 29 000 kvinnor som påbörjade en yrkesinriktad utbildning läsåret 2003/2004 valde 80 procent utbildningar med inriktning mot skola, vård eller omsorg. Bland motsvarande grupp av 17 000 manliga studerande valde mer än hälften en teknisk inriktning, vanligen en ingenjörsutbildning.
Så skev är fördelningen på olika lärosäten:
Lärarhögskolan 82 procent kvinnor
Karolinska 79 procent kvinnor
Chalmers 76 procent män
KTH 72 procent män
Borås högskola 70 procent kvinnor
Högskolan Trollhättan/Uddevalla 69 procent kvinnor
Malmö högskola 67 procent kvinnor
Södertörns högskola 66 procent kvinnor
Göteborgs universitet 66 procent kvinnor
Karlstads universitet 66 procent kvinnor
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.