Konflikt om strejkrätt kan lösas

FACKLIGT2015-03-02

En flerårig konflikt mellan arbetstagare och arbetsgivare i FN-organet ILO om strejkrätten kan vara på väg att luckras upp. Oenigheten gäller huruvida ILOs konventioner skyddar strejkrätten eller inte.

Det internationella arbetsorganet ILO, International labour organization, är sammansatt av tre parter – fack, arbetsgivare och regeringsrepresentanter. Den grundläggande oenigheten om strejkrätten har i praktiken lamslagit arbetet inom ILO under flera år. Nu har ett tre dagar långt extrainsatt möte i Genève öppnat för en möjlig väg ur dödläget.

Efter mötet gjorde arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna ett gemensamt uttalande. Uttalandet ska inte tolkas som något ställningstagande till om strejkrätten omfattas av konventionen eller inte, menar juristen Niklas Beckman vid Svenskt Näringsliv.

”Däremot har vi enats om andra lösningar för att få ILOs övervakningssystem att fungera bättre. Bland annat konstaterar parterna att uttalanden av ILOs expertkommitté inte är rättsligt bindande”, säger han till Arbetet.

Oscar Eneroth, som är LOs representant i svenska ILO-kommittén, tycker också att kompromissen inom ILO är ett steg i rätt riktning:

”Även om det inte är en lösning på problemet. Kommer en anmälan om brott mot strejkrätten så lär arbetsgivarna på nytt hävda att den inte ska prövas utifrån ILO:s konvention 87, vilket vi tycker”, säger han till Kommunalarbetaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA