Klent skydd från a-kassan ett orosmoln

TCO2009-03-04

Nästan varannan TCO-medlem tror inte att a-kassan kommer att räcka till om de skulle bli arbetslösa. Var tionde tror att de skulle tvingas göra något drastiskt som att flytta.

TCO har låtit undersökningsföretaget Novus Opinion intervjua drygt 4 000 medlemmar om hur de tror de skulle drabbas om de blev arbetslösa. En av tre tror att de skulle klara sig på a-kassan, utan att behöva spara in på några viktigare saker. Men 45 procent av de tillfrågade tror att de måste dra in på viktiga områden för att klara sig ekonomiskt, och 11 procent säger att det skulle bli tvungna att göra något drastiskt som till exempel att flytta.

– Ängslan för att familjeekonomin drastiskt försämras vid arbetslöshet driver nu löntagarna till sparande. A-kasseersättningen är i dag så dålig att den håller tillbaks konsumtionen och förvärrar krisen, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Enligt Sture Nordh hindrar den låga ersättningen också rörligheten på arbetsmarknaden:

– Med dagens svaga a-kassa blir jobbyten ett hot i stället för en möjlighet, både för individen och ekonomin i stort. Regeringens passivitet i a-kassefrågan är ett direkt hot mot enskilda människors välfärd och mot en bra omställningsförmåga i ekonomin.

A-kassan har ett inkomsttak på 18 700 kronor per månad, vilket innebär att den högsta ersättning som kan betalas ut är cirka 15 000 kronor per månad. Det gör den svenska a-kassan till den sämsta i Norden, anser TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA