A-kassor hanterar återkrav olika

A-KASSAN2024-03-21

A-kassorna hanterar återkrav av utbetald ersättning på olika sätt, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, efter en granskning. Gemensamma riktlinjer och digitala rutiner skulle kunna förbättra likabehandlingen, enligt IAF.

IAFs granskning visar att a-kassorna hanterar sina ärenden till Kronofogden på olika sätt. För att öka likabehandlingen av enskilda som har skulder till sin a-kassa anser IAF att a-kassorna bör utveckla sina gemensamma riktlinjer för när ärenden ska lämnas till Kronofogden.

Att vända sig till Kronofogden är en arbetslöshetskassas sista åtgärd för att få in felaktigt utbetald arbetslöshetsersättning. Granskningen visar att a-kassornas ansökt om betalningsförelägganden för totalt 52 miljoner kronor under 2022. Under samma period ansökte a-kassorna om verkställighet för 24 miljoner kronor.

Enligt IAFs granskning finns ett handläggarstöd från a-kassornas serviceorganisation Sveriges a-kassor. Men utöver detta har a-kassorna också egna riktlinjer. Bland annat tillämpas olika beloppsgränser för när en skuld ska lämnas till Kronofogden. IAF anser att a-kassorna behöver utveckla sina gemensamma riktlinjer så att alla medlemmar behandlas lika i liknande situationer.

Sedan september 2022 kan a-kassorna lämna återkrav direkt till Kronofogden, utan att först ansöka om betalningsföreläggande eller vända sig till domstol. IAF bedömer att det har lett till att a-kassornas hantering har underlättats.

IAF konstaterar också att Kronofogden inte hanterar a-kassornas ärenden på samma sätt som andra statliga fordringar. Det kan därför behöva utredas om liknande regler ska gälla för a-kassorna som för statliga myndigheter, anser IAF.

A-kassorna saknar enligt granskningen ett digitalt systemstöd för att lämna över ärenden till Kronofogden. A-kassorna uppger enligt rapporten att den manuella hanteringen både tar tid och ökar risken för felaktigheter. För en effektivare hantering skulle a-kassorna och Kronofogden kunna utveckla ett sådant, skriver IAF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA