A-kassan in i Norden dålig
TCO har gjort en jämförelse mellan den statliga arbetslöshetsförsäkringen i åtta olika länder. Den svenska a-kassan är enligt undersökning minst generös bland de nordiska länderna.
TCO har studerat hur den statliga arbetslöshetsförsäkringen är konstruerad i Sverige, Danmark, Finland, Norge Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Enligt undersökningen är den svenska arbetslöshetsförsäkringen sämst bland de nordiska länderna när gäller generositet och skydd mot inkomstbortfall för medelinkomsttagare.
Ersättningsnivån i Sverige hör till de allra sämsta i jämförelsen, framför allt beroende på att inkomsttaket är så lågt. Antalet karensdagar i försäkringen är också störst i Sverige. Enligt TCO ger försäkringen inte längre skydd för de breda medelklassgrupperna. Den som har en genomsnittlig industrilön på 29 000 kronor i månaden får ut 14 960 kronor före skatt från a-kassan, samma ersättning som den som har en lön som motsvarar inkomsttaket på 18 700 kronor i månaden. Med det inkomsttak som gäller i Frankrike skulle den arbetslöse industrianställde fått ut 23 230 kronor per månad, och i Norge 22 069.
– Den statliga försäkringen sviker lärare, sjuksköterskor och ingenjörer, och andra medelinkomsttagare. Många av dem som nu drabbas av varsel och arbetslöshet får en ersättning från staten som ger ett undermåligt skydd. Försäkringen har blivit sämre i ett europeiskt perspektiv. Livlinan för många är den fackliga inkomstförsäkringen, men den omfattar bara ca 40 procent av löntagarna, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.
Enligt Sture Nordh är det de politiska besluten som urholkat försäkringsskyddet. Arbetslöshetsförsäkringen måste förändras för att ge ett anständigt skydd också för medelklassen:
– Vi vill att regeringen höjer inkomsttaket taket så att 80 procent av de yrkesverksamma får 80 procent av sin inkomst skyddad vid arbetslöshet, säger Sture Nordh.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.