Arbetsgrupp föreslår förändring av karenstak
En arbetsgrupp vid socialdepartementet föreslår ett mer generöst karenstak i sjukförsäkringen. ”Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster”, konstaterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, i ett pressmeddelande.
Enligt arbetsgruppen finns det ett stort mörkertal av individer som antingen inte känner till högriskskyddet eller helt enkelt inte ansöker om det. Därför behövs också mer information om skyddet.
”Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet till följd av karensavdrag för personer med återkommande sjukfrånvaro. Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster och för anställda inom många kvinnodominerade yrken såsom exempelvis vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och förskollärare. Grupper som har väldigt begränsade möjligheter att jobba hemifrån”, kommenterar Anna Tenje förslaget i pressmeddelandet.
Samtidigt föreslår arbetsgruppen att det som tidigare kallats särskilt högriskskydd ska utökas och i fortsättningen enbart kallas högriskskydd. Förslaget syftar till att ge fler individer med sjukdomar som innebär risk för återkommande sjukfrånvaro möjlighet att bli undantagna från karensavdrag.
”Arbetsgruppen lämnar också förslag på åtgärder som ska göra administrationen av högriskskydd enklare och mer effektiv genom att arbetstagare med högriskskydd ska ansöka om sjukpenning från början av sjukperioder. Arbetsgivare ska därmed inte vara skyldiga att betala ut sjuklön för arbetstagare med högriskskydd”, förklarar Anna Tenje.
Regeringen har inte tagit ställning till arbetsgruppens förslag. Förslagen kommer enligt pressmeddelandet att beredas i vanlig ordning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.