Kaos och mobbning på Riksrevisionen
Arbetsmiljön på Riksrevisionen har tidvis varit dålig. Där har förekommit både uppslitande konflikter och mobbning mot medarbetare. Det framgår av en ny doktorsavhandling.
Riksrevisionen bildades 2003 med uppgiften att granska andra myndigheter i effektivitetssyfte. Sedan myndigheten bildades har Lundaforskaren Louise Bringselius följt den. Och det är ingen vacker bild hon visar upp i sin doktorsavhandling, berättar SVTs Aktuellt.
Enligt avhandlingen har det på Riksrevisionen förekommit svåra konflikter och ledningen har kontrollerat personalen hårt. Enskilda medarbetare har mobbats för att de ska säga upp sig frivilligt eller man har köpt ut medarbetare, trots att de haft goda kvalifikationer.
Resultatet har blivit att den granskande verksamheten drabbats, menar Louise Bringselius.
Det har också försämrat effektiviteten hos de anställda, eftersom de inte känt sig motiverade att skriva sina rapporter så snabbt som de kunnat göra under bättre förhållanden, säger Louise Bringselius till Aktuellt.
Riksrevisorerna vill inte kommentera avhandlingen men bekräftar för Aktuellt att mobbning förekommit.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.