Hård kritik mot människosyn

RIKSREVISIONEN2009-10-02

En instrumentell människosyn skapar mänskligt lidande, skriver organisationsforskaren Louise Bringselius bland annat om Riksrevisionen. Revisionen avvisar bilden.

I en debattartikel i Dagens Industri jämställer forskaren Louise Bringselius, som i fem år studerat myndigheten, situationen på Riksrevisionen med France Telecom, där 24 anställda tagit sina liv de senaste ett och ett halvt åren:

”Personalen uttrycker rädsla för att framföra kritik och menar att kritiker riskerar sanktioner från ledningen. På France Telecom är beskrivningen likartad. Det är etiken i ledarskapet snarare än arbetsorganisationen som upprör mest.”

Hon menar att det i strävan att skapa en stark kultur inom arbetsorganisationen blir legitimt att avfärda avvikande åsikter och värderingar. Att ifrågasätta blir illojalt och sanktioner drabbar kritiker. Individens okränkbarhet ersätts med instrumentella värden och en människosyn där ändamålet helgar medlen:

”Bristande personaletik vållar inte bara stora kostnader i termer av mänskligt lidande. Den påverkar även organisationernas förmåga till kompetensförsörjning. De mest attraktiva med arbetarna röstar med fötterna”, skriver hon.

Riksrevisionen vänder sig emot Louise Bringselius bild av myndigheten. ”Riksrevisionen är en kunskapsorganisation där idéer och synpunkter måste kunna brytas mot varandra för att vi ska utvecklas och hålla hög kvalitet”, skriver riksrevisorerna Eva Lindström och Claes Norgren på myndighetens hemsida.

– Vi delar inte Bringselius uppfattning. Vi anser att en hög effektivitet i offentlig sektor inte bara är väsentligt för medborgarna utan också gagnar de som arbetar där.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA