Kamp för fackliga rättigheter i Sydkorea
I Sydkorea kämpar statstjänstemännen för rätten att organisera sig fackligt. De senaste åren har utvecklingen försämrats, enligt Ilkka Pärssinen, ST.
Sydkorea är ett industriellt välutvecklat land. Utrikesminister Ban Ki-Moon kommer att bli ny generalsekreterare i FN när Koffi Annan lämnar uppdraget vid årsskiftet. Men de fackliga rättigheterna är eftersatta.
ST stöder tillsammans med övriga statstjänstemannafack i Norden de sydkoreanska statstjänstmännens kamp för fackliga fri- och rättigheter inom ramen för den fackliga organisationen KGEU, en kamp som ofta möts av våld från regeringens sida.
Utvecklingen beträffande fackets ställning i Sydkorea har tyvärr försämrats avsevärt de senaste åren, enligt Ilkka Pärssinen, STs internationelle sekreterare.
När Sydkorea blev medlem i OECD för tio år sedan var det ett villkor att landet skulle införa och tillämpa grundläggande fackliga fri- och rättigheter, berättar Ilkka Pärssinen.
Statstjänstemän och andra offentliganställda har fått vissa rättigheter, bland annat rätt att organisera sig upp till en viss befattningsnivå. Men begräsningarna utesluter i praktiken merparten av de statligt anställda tjänstemännen, och i Sydkorea räknas också anställda i kommunal och regional förvaltning som statstjänstemän.
De nordiska statstjänstemannaorganisationerna har medverkat i olika manifestationer och träffat företrädare för den sydkoreanska regeringen för att utifrån nordiska partsrelationer beskriva de mervärden som finns i att de anställda får utöva sina medborgerliga och fackliga rättigheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.