Jobbsökande avdragsgillt

SKATTEAVDRAG2008-08-14

Kostnader som uppstår när arbetslösa söker jobb är avdragsgilla. Det har Regeringsrätten kommit fram till i en dom.

Regeringsrättens dom gäller retroaktivt från 2002. Den innebär att arbetslösa får rätt att i deklarationen dra av kostnader, som de har i samband med att de söker jobb. Det kan gälla resor som man betalt själv, kostnader för telefon och Internet.

Bakgrunden är ett rättsfall som Peter Buch, ekonom i Göteborg, har drivit i fem år, berättar LO-tidningen. Buch var arbetslös under en period och fick avslag från Skatteverket, när han ville dra av kostnaderna för att söka arbete i sin deklaration.

Ärendet har varit uppe i länsrätten, Kammarrätten och har nu avgjorts till Buchs fördel i högsta instans, Regeringsrätten.

Henrik Lund, ordförande för Sveriges anställningslösas landsorganisation, ser domen som en framgång.

Skatteverket kommer nu att ändra sin praxis, säger Yngve Grippe på verkets rättsavdelning.

TEXT MARIANNE WIBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA