Jobbar för sakta – fem kan sägas upp
Posten i Umeå vill säga upp fem personer. De arbetar inte tillräckligt snabbt vid maskinerna, enligt ledningen. Både fack och arbetsgivare tror att företaget kommer att få fler liknande fall framöver.
De brev som Posten inte kan läsa av maskinellt, spottas ut och måste kodas av de anställda vid en dator. Men nu vill Posten i Umeå säga upp fem medarbetare som inte klarar av att skriva in brevens postnummer i tillräckligt högt tempo.
– Arbetsgivaren hävdar att det handlar om bristande kompetens, men vi håller inte med om att det här är skäl för uppsägning, säger STs sektionsordförande på Posten, Mikael Andersson.
1 560 postnummer i timmen
Varje timme måste medarbetarna hinna skriva in postnummer på 1 560 brev – för att hålla måttet.
– Det hinner nästan alla när de är fullärda, säger Peter Brännström, chef för produktionen på Posten meddelanden.
De fem medarbetarna är medlemmar i Seko, som förhandlar för deras räkning och vill att arbetsgivaren i stället följer turordningsreglerna enligt lagen om anställningsskydd, las. Mikael Andersson ser uppsägningarna som ett led i ett hårdnande arbetsklimat som genomsyrar hela företaget.
– Kraven på produktivitet ökar, ägaren vill ha ut mer vinst.
När antalet brev minskar, går det inte att ha samma krav på avkastning, menar han.
– Vi är nu utsatta för konkurrens. Det enda sättet att ständigt leverera mer vinst är att producera billigare och billigare. Till slut hamnar vi i ett läge där alla inte klarar att hålla takten.
»Måste leverera vinst«
Också Peter Brännström tror att Posten kan få fler »Umeå-fall«.
– Vi står inför en brytningstid. Kompetenskraven hårdnar, det är tydligt. Jag har full förståelse för fackets besvikelse. Men om vi ska överleva som företag så måste vi leverera vinst. Vi förlorade enorma summor förra året och inledningen på det här året ser inte bättre ut.
Brevterminalen i Umeå har knappt 200 anställda och arbetar också med bemanningsföretag.
Nu pågår central förhandling om uppsägningarna. Seko har uttalat att man tänker driva fallet till Arbetsdomstolen om det behövs.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.