Jobb flyttas utan förhandling

LÄNSSTYRELSEN2009-09-28

Landshövdingarna i Blekinge och Skåne tänker flytta delar av jordbruksverksamheten från Karlskrona till Kristianstad drygt tio mil bort. Men varken fack eller personal har haft insyn i processen.

Det var i juni som de båda landshövdingarna bad regeringen om att på försök få flytta 20 årsarbetskrafter, motsvarande ett 30-tal tjänster, från Blekinge till Skåne: delar av lantbruksenheten, livsmedelskontrollen, djurskyddet, samordningen av samhällsskydd och beredskap, samt viss allmän förvaltning.

Men trots att planerna berör personalen i högsta grad fick facket inget att säga till om. Anders Gunnarsson, STs vice sektionsordförande på Länsstyrelsen i Blekinge, arbetar själv med lantbruksfrågor och överrumplades av beskedet.

– Det var inget förhandlande om det, säger han. Vi kallades till ett personalmöte där länsrådet presenterade skrivelsen precis innan den skulle skickas in.

Nu bereds förfrågan på jordbruksdepartementet, besked väntas under hösten. Regeringen är positiv till idén att flytta över delar av jordbruksverksamheten, vilket enligt ST berör 16 fasta tjänster och tio säsongsanställda. Länen har bildat en gemensam arbetsgrupp. Men facket har inte haft någon del i dess utformning, enligt Anders Gunnarsson.

– Två dagar före beslutet fick vi i princip ett färdigt utkast till arbetsgruppens uppdrag, säger han. Vi har varit åsidosatta hela vägen.

Även på Länsstyrelsen i Skåne, där man har ett samverkansavtal, överraskades facket.

– Det är mycket märkligt, säger STs sektionsordförande Lisbeth Törnqvist-Nilsson. Och vi får inga svar.

Enligt Charlotta Kabo Stenberg, länsråd i Blekinge, fanns inget ärende att informera om förrän i juni. Hon säger också att arbetsgruppens direktiv och tidsplan har justerats efter fackliga invändningar.

– Det är nu den fackliga processen börjar. Jag vill att medarbetarna ska hjälpa till med hur det här ska göras, säger hon.

ST inom Länsstyrelserna har i ett brev till ansvariga länsråd framfört sitt missnöje med hur informationen har skötts. Däremot avstår förbundet från att kräva tvisteförhandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA