JO kritiserar tingsrätt

DOMSTOLAR2006-04-26

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Luleå tingsrätt sedan ett tvistemål tagit fem år att avgöra. Så lång handläggningstid är oacceptabel, anser JO.

I februari 2001 stämde en privatperson ett försäkringsbolag med begäran om ersättning. Drygt två år senare möttes parterna i en muntlig förhandling i tingsrätten. Därefter hände ingenting, förutom sporadiska skriftväxlingar, fram till juni 2005 då tingsrätten anmäldes till JO.

I januari 2006 avkunnade tingsrätten dom i målet, utan någon ytterligare förhandling.

Den ansvariga domaren vid Luleå tingsrätt har till JO förklarat att den utdragna handläggningstiden berott på hög arbetsbelastning. Tingsrätten slogs 2002 samman med tingsrätterna i Boden och Piteå och fick då överta ett antal pågående mål, samtidigt som många av de anställda på de mindre tingsrätterna valde att inte flytta med till Luleå.

När man under hösten 2004 dessutom införde ett nytt datasystem blev arbetssituationen ännu mer pressad, konstaterar både domaren och lagmannen vid Luleå tingsrätt. Enligt lagmannens yttrande finns nu en åtgärdsplan för att rätten ska komma ikapp.

”Det åligger domstolarna att på ett rättssäkert och effektivt sätt avgöra de mål och ärenden som de har att handlägga”, konstaterar chefs-JO Mats Melin och påpekar att rättegångsbalken föreskriver att domstolen är skyldig att söka ett snabbt avgörande.

JO anser att handläggningstiden på nästan fem år är oacceptabel, i synnerhet som målet inte varit särskilt komplicerat. Att domstolen avkunnat dom utan ytterligare muntliga förberedelser eller huvudförhandling visar också att dröjsmålet inte berodde på att domstolen saknat underlag.

Mot bakgrund av att det nu finns en åtgärdsplan nöjer sig JO med att rikta kritik mot domstolen för att handläggningen av det aktuella målet inte varit godtagbar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA