JO kritiserar häkte i Uppsala

KRIMINALVÅRDEN2019-10-16

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvården, sedan en kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala i samband med en abort eskorterats av en manlig kriminalvårdare.

En kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala följdes till sjukhuset för att genomgå en medicinsk abort. Enligt JOs utredning fick den intagna bära fotfängsel under stora delar av vistelsen på sjukhus och medföljande personal, varav en manlig, var närvarande i behandlingsrummet.

JO påpekar att myndigheten i tidigare beslut kring Kriminalvården har uttalat att utgångspunkten när det till exempel gäller skyddsvisitationer måste vara att dessa ska hanteras av personal av samma kön och att Kriminalvården bör se till att ha en bemanning som möjliggör detta. Det bör också gälla vid andra integritetskänsliga situationer, som vissa besök inom hälso- och sjukvården, anser JO.

”Jag anser att häktet Uppsala, som är ett medelstort häkte med ett 60-tal anställda, med tanke på det särskilt integritetskänsliga sjukhusbesöket och den förberedelsetid som gavs, borde ha säkerställt att kvinnlig personal fanns tillgänglig under hela den tid som utevistelsen skulle kunna pågå. Häktet kan inte undgå kritik för sin bristande planering i denna del”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

JO påminner också om vikten av att Kriminalvården gör individuella riskbedömningar och ser till att säkerhetsarrangemangen vid transporter och utevistelser är anpassade efter den intagnas tillstånd och situation. JO anser inte att häktet vidtog tillräckliga åtgärder under förberedelsen av sjukhusbesöket för att underlätta situationen för den intagna och minska behovet av bevakning och fängselanvändning under vistelsen. JO är dessutom mycket kritisk till brister i Kriminalvårdens dokumentation av sjukhusvistelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA