JO granskar polisens bildpublicering
Polisen i Skåne har börjat lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på webben. Efter en anmälan har Justitieombudsmannen, JO, beslutat att granska publiceringarna.
Polisen i Skåne började för några veckor sedan att publicera bilder på misstänkta från till exempel bevakningskameror. Syftet är att få allmänhetens hjälp att identifiera de personer som syns på bilderna. Enligt Skånepolisen har bildpubliceringarna hittills lett till att en misstänkt brottsling kunnat identifieras.
Men beslutet att publicera bilder har varit kontroversiellt och gett mycket kritik. Bland andra har Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg liknat bildpubliceringen vid en återgång till skampålens tidevarv, skriver Sydsvenskan.
Nu har JO inlett en granskning sedan myndigheten fått in en anmälan från en privatperson:
– Vi begär in yttranden i de fall vi tror det finns anledning att lämna kritik, säger Magnus Wulkan på JO till tidningen.
Skånepolisens chefsjurist Mårten Unbäck tycker att polisen har ett avancerat kontrollsystem som ska förhindra att bilder på oskyldiga hamnar på hemsidan:
– Något hundraprocentigt skydd mot misstag finns dock inte. Men det vi vinner väger så mycket tyngre än om vi skulle visa upp fel person, säger han till tidningen.
Diskussioner om att inleda bildpublicering av misstänkta som fångats upp av bevakningskameror förs vid flera andra polismyndigheter i landet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.