Arbetslivs- och jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet
Arbetslivs- och jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

Jämställdhetsmyndigheten föreslås få 72 miljoner kronor mer

STATSBUDGETEN2024-09-09

Regeringen vill öka Jämställdhetsmyndighetens anslag med 72 miljoner kronor nästa år. Förslaget innebär att regeringen anpassar sin styrning av myndigheten efter kritik från Statskontoret. ”Vi ger pengar direkt till myndigheten i stället för att man har gett myndigheten pengar i små portioner via olika deluppdrag”, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg, L, till Expressen.

Enligt ett pressmeddelande föreslås anslaget till Jämställdhetsmyndigheten öka med 72 miljoner kronor genom att andra medel på jämställdhetsområdet flyttas. Syftet är att förbättra myndighetens förutsättningar genom att medel betalas direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag.

I en nyligen genomförd myndighetsanalys av Jämställdhetsmyndigheten underströk Statskontoret att regeringens finansiella styrning av myndigheten gör det svårare för den att arbeta effektivt. Regeringen skriver att de föreslagna förändringarna syftar till att avhjälpa de problem som Statskontoret pekat på i sin analys :

”Regeringen delar Statskontorets bild att nuvarande sätt att finansiera Jämställdhetsmyndigheten gör det svårt för myndigheten att planera sin verksamhet och utnyttja sina resurser effektivt. I budgeten för 2025 föreslår regeringen därför ändringar som syftar till att skapa bättre möjligheter till långsiktighet och högre effektivitet i myndighetens arbete”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

I en intervju med Expressen kommenterar jämställdhetsminister Paulina Brandberg, L, regeringens förslag:

”Vi ger pengar direkt till myndigheten i stället för att man har gett myndigheten pengar i små portioner via olika deluppdrag”, säger hon till tidningen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare argumenterat för att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, men det är alltså inte aktuellt i nuläget, framhåller jämställdhetsministern.

”Nu stärker vi Jämställdhetsmyndigheten, och det gör vi inte för att vi sedan har planer på att lägga ner myndigheten”, säger Paulina Brandberg till Expressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA