Jämställd service engagerar inte alla
Regeringen kräver att myndigheterna arbetar aktivt för att ge lika god service åt kvinnor och män. Men fyra av tio myndigheter har inte frågan på sin dagordning.
Detta framgår av en enkät som gjorts av Helena Stensöta, forskare vid Göteborgs universitet och Jämi, Program för jämställdhetsintegrering i staten.
Bland den majoritet av myndigheter som trots allt arbetar aktivt för jämställd service bedömer tre av fyra att engagemanget gett resultat. Bakom framgångarna ligger bland annat stöd från chefer och den högsta ledningen, konkreta visioner samt utbildning och kunskap.
Helena Stensöta tycker att det är en positiv överraskning att en så stor andel bedömer arbetet som framgångsrikt.
– Det betyder ju att det inte är så många som famlar i mörkret.
De 37 procent som svarar att de inte har något aktivt arbete motiverar det exempelvis med att frågan inte är aktuell för dem, att den är svår att konkretisera eller att ledningen inte prioriterar den.
Ofta dålig kunskap
Regeringen är tydlig med att myndigheterna ska arbeta med jämställdhetsintegrering, säger Christer Hallerby, statssekreterare vid integrations- och jämställdhetsdepartemente.
– Men jag märker att kunskapen inte alltid är vad den borde vara. Ofta börjar myndigheterna tala om jämställda ledningsgrupper och liknande, men detta handlar om vad man levererar till medborgarna.
Skev asylhantering
Ett exempel på vad bristande medvetenhet kan leda till är asylhanteringen, säger Christer Hallerby.
– En undersökning från Röda korset har visat att asylhandläggare ofta fokuserar på mannens asylskäl och inte tittar på kvinnornas skäl när ett par söker asyl. Detta gäller både manliga och kvinnliga handläggare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.