Jämo-granskning höjde kvinnolöner

JÄMSTÄLLDHET2008-04-24

Jämställdhetsombudsmannens så kallade Miljongranskning av lönekartläggningar har hittills lett till att 4 500 anställda fått löneförhöjning på i genomsnitt 1 000 kronor i månaden. Nio av tio är kvinnor.

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, har i projektet Miljongranskningen haft ambitionen att syna hur jämställda lönerna för en miljon arbetande i Sverige är. Det har skett genom granskning av företags och myndigheters lönekartläggningar.

Fram till i dag har 462 av de 568 hittills planerade granskningarna avslutats. På 200 av dessa företag och myndigheter har man hittat osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Uppdagandet har lett till att 4 500 personer, till 90 procent kvinnor, nu har fått ett lönepåslag med i genomsnitt 1000 kronor i månaden. Hälften av de granskade arbetsgivarna planerar också andra åtgärder, såsom att satsa på kompetensutveckling för kvinnor eller att ompröva lönepolicyn.

Enligt JämOs pressekreterare Magnus Jacobson är det mindre än en procent av de anställda i de undersökta företagen som fått högre lön tack vare arbetet med lönekartläggning. Men han anser inte att resultatet ger stöd åt den kritik som arbetsgivare riktat mot kravet på kartläggningar.

– Jag tycker inte man ska se det så. Varje enskild människa är 100 procent, och det är en mänsklig rättighet att inte få fel lön på grund av kön. Och det är ju inte så att de får 12 000 kronor mer om året som en snygg gest. I stället har de varit berövade lön, kanske under lång tid.

Han framhåller att justeringar efter en kartläggning inte innebär att löneskillnaderna suddas ut en gång för alla.

– Men de har lagt en god grund för nästa lönekartläggning. Kartläggningar är inget vaccin mot osakliga löneskillnader, utan snarare en sjukgymnastik som man måste hålla igång.

Ett sjuttiotal statliga arbetsgivare ingår än så länge i Miljongranskningen. JämOs projektledare Ulrika Johansson säger att man inte har sett några större skillnader mellan statliga och privata arbetsgivare vad gäller förekomsten av osakliga löneskillnader.

Jämställdhetslagen

Jämställdhetslagen anger att alla arbetsgivare är skyldig att motverka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. De ska bland annat göra årliga kartläggningar av lönerna.

I ett liggande regeringsförslag begränsas kravet på kartläggningar. De ska i framtiden bara behöva göras vart tredje år, och mindre arbetsplatser behöver inte kartlägga lönerna alls.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA