JämO förlorade i AD
En kvinnlig försvarsanställd sa upp sig efter sexuella trakasserier som hon utsatts för under arbetet som FN-soldat i Kosovo. JämO stämde Försvarsmakten inför Arbetsdomstolen, men förlorade målet.
JämO anklagade Försvarsmakten för att ha brutit både mot lagen om anställningsskydd (las) och jämställdhetslagen när kvinnan lämnade sin tjänst. Men AD anser inte att kvinnan tillräckligt tydligt informerat sin arbetsgivare om vad som pågick i den utlandstjänstgörande gruppen, och därför visste inte Försvarsmakten om att kvinnan blivit utsatt för trakasserier.
Enligt ADs dom är det troligt att kvinnan blivit utsatt för sexuella trakasserier, och uppenbart att hon upplevt sin situation på det viset. Men eftersom hon inte berättade det i klartext för arbetsgivaren innan hon sa upp sig och åkte hem anser inte domstolen att Försvarsmakten brutit mot någon av lagarna.
Det faktum att hon talat om att hon inte trivdes i gruppen och att hon berättat för ett befäl och flera arbetskamrater om vad hon uppfattade som kränkande behandling var inte tillräckligt för att arbetsgivaren skulle vara skyldig att förstå att kvinnan varit utsatt för trakasserier.
- Det är problematiskt att arbetsdomstolen lägger ett så stort ansvar på den enskilda anställda att vara tydlig om att hon är utsatt för sexuella trakasserier, säger JämO Claes Borgström.
Borgström beklagar att AD lagt fast ett synsätt på arbetsgivarnas ansvar som i hög grad lägger över tyngden på arbetstagaren.
– Det hade varit bra om det funnits någon skrivning i ADs dom om att arbetsgivaren borde visat mer aktivt intresse för att ta reda på det verkliga förhållandet, även om inte AD givit JämO rätt, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.