Italienska fack splittrade
För första gången på 20 år är de tre största italienska fackförbunden oense om avtalet för den offentliga sektorn. I dag genomför ett av facken, Cgil, en generalstrejk.
Huvudförbunden har ofta varit delade sinsemellan, men de tre specialförbunden för den offentliga sektorn FP-Cgil, Cisl FPS och Uil-PA har alltid lyckats hålla en enig linje.
Men i torsdags 30 oktober sprack detta definitivt. De tre generalsekreterarna tog över förhandlingarna från specialförbunden, och efter ett möte med premiärministern Silvio Berlusconi bestämde Cisl och Uil att skriva under, medan Cgil vägrar.
– Vi betalar för den stora spricka som finns mellan Cgil på ena sidan och Cisl och Uil på den andra. De ville markera ännu en gång att Cgil står ensamt. Om vi fått förhandla helt själva hade detta inte hänt, säger FP-Cgils ordförande Carlo Podda.
– Men trots det håller jag med vår generalsekreterare Guglielmo Epifani om att detta avtal inte gick att skriva under. Vi går alltså framåt och genomför de planerade strejkerna nu i november, om än ensamma. Dessutom kommer vi att genomföra en generalstrejk i december, förklarar han.
Den första strejken genomförs i dag, måndag 3 november i centrala Italien, den andra 7 november i norra Italien och den sista 14 november i södra Italien.
Avtalsförslaget ger en genomsnittlig lönehöjning på 600 kronor brutto de närmaste två åren, vilket motsvarar 1,5 procent per år. I somras bestämde regeringen att lönetillägg för de olika sektorerna ska dras in från 1 januari. I avtalet finns inga garantier på att tilläggen på mellan 1 000 och 3 000 kronor ï månaden återinförs.
Regeringen har heller inte gett några löften om vad som ska hända med de närmare 60000 visstidsanställda som finns inom den offentliga administrationen.
– Det fanns ingen möjlighet för oss att skriva under ett sådant här avtal och förklara detta för våra medlemmar, konstaterar Carlo Podda.
Vad händer nu? Jo, eftersom FP-Cgil är det största förbundet inom den offentliga sektorn, och Cisl FPS och Uil-PA tillsammans inte når upp till 51 procent, kan avtalet inte bli giltigt. Den enda chansen för regeringen är att också få en uppgörelse med något av de fristående branschförbunden, men de brukar inte vara speciellt intresserade av att skriva under avtal.
Den ansvarige ministern Renato Brunetta har sagt att de offentligt anställda kommer att få 90 procent av de utlovade höjningarna i lönekuvertet från 1 januari 2009, även om Cgil inte skriver under avtalet. Detta har regeringen laglig rätt att göra, även om den möjligheten sällan använts.
Fackförbund i Italien
I Italien finns ett stort antal fackförbund, som alla kan organisera vem de vill inom alla branscher. De tre största är Cgil, Cisl och Uil, som samtliga har specialiserade underförbund för den offentliga sektorn. Andra underförbund finns till exempel för metallarbetare, för skolan och för sjukvården. Alla tre fackförbunden förhandlar tillsammans med arbetsgivarna inom de olika branscherna. Just nu är sprickan stor mellan Cgil och Cisl samt Uil, främst av politiska skäl. Cgil står nära Demokratiska partiet, som är i opposition just nu, och tar alla tillfällen för att markera detta mot den nuvarande regeringen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.