Israeliska araber förlorar jobbet

ISRAEL2009-04-21

Ett hundratal israeliska araber har blivit uppsagda från sina jobb som inspektörer på järnvägen i Israel. Orsaken är att de inte gjort värnplikt.

Av:  Eva Boss

Inspektörerna anställdes för tre år sedan i ett projekt som syftade till att öka säkerheten vid järnvägsövergångarna, sedan flera människor dött i olyckshändelser. Av de 260 inspektörerna tillhör 60 procent den arabiska befolkningen.

Tidigare var inte värnplikt något krav, men järnvägen har ändrat reglerna och i stället gynnat veteraner från armén. Ett beslut som är diskriminerande, anser de uppsagda.

De har vänt sig till arbetsdomstolen i Tel Aviv som sagt att de anställda måste få stanna kvar tills domstolen avgjort ärendet.

De israeliska araberna fruktar att detta bara är början på en ny politik från den nya regeringen i vilken partiet Yisrael Beiteinu, Israel är vårt hem, ingår. Partiets ledare Avigdor Lieberman vill införa en lojalitetsklausul för de arabiska medborgarna i landet.

Araberna i Israel har redan problem med att få jobb på grund av att de är befriade från värnplikt. Både offentliga och privata företag nekar ofta att anställa dem av säkerhetsskäl. Bara druserna i norr och beduinerna i söder gör militärtjänst.

Den arabiske ledamoten i Israels parlament, Knesset, Ahmed Tibi har tagit upp uppsägningarna i parlamentet. Ministern som ansvarar för landets minoriteter, Avishay Braverman, vill att uppsägningarna ska tas tillbaka.

»Vilket budskap ger vi allmänheten när ett statligt företag inte bara stänger dörren för sådana medborgare utan även går vidare och säger upp dem«, skriver han i ett brev till transportministern.

De 1,2 miljoner araberna i Israel utgör en femtedel av befolkningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA