Integration i Sverige dyr men framgångsrik
Fler flyktingar får jobb i Sverige jämfört med i Tyskland och Österrike. Men integrationen kostar också mer pengar i Sverige. Det framgår av en ny rapport till Europaparlamentet, skriver Europaportalen.
I Sverige finns fler flyktingar som behöver integreras än i andra EU-länder. 112 000 flyktingar i arbetsför ålder står ännu utanför arbetsmarknaden, enligt rapporten som tagits fram av Europaparlamentets sysselsättningsutskott. Det innebär att andelen flyktingar är mer än dubbelt så stor i Sverige jämfört med Tyskland och Österrike, som också tog emot många flyktingar under den akuta flyktingkrisen 2015, skriver Europaportalen. Tyskland har cirka 500 000 flyktingar som ska integreras och Österrike 65 000.
Men det är fler flyktingar som kommer i jobb i Sverige än i Tyskland och Österrike. Fem år efter ankomsten har mer än varannan flykting fått jobb i Sverige. Enligt rapporten är systemet med tillfälliga uppehållstillstånd ett hinder för integration i de länder som tillämpar det. Asylsökande som fått tillfälligt uppehållstillstånd motiveras inte att lära sig ett nytt språk för att ta sig ut på arbetsmarknaden, skriver Europaportalen.
Alla tre länderna har gjort omfattande ekonomiska satsningar på flyktingmottagande och integration. Sverige har enligt rapporten satsat mest. Under 2015 satsade Sverige motsvarande 1,35 procent av bruttonationalprodukten, BNP, på mottagande och integrationsåtgärder, medan Tyskland lade 0,5 procent av sin BNP och Österrike 0,37 procent.
Enligt rapporten har inget av länderna fått några större belopp i stöd från EU, trots att det finns särskilda EU-fonder för integration. Anledningen anses vara byråkratiska ansökningsprocesser, skriver Europaportalen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.