Annons:

Inspektion av digital arbetsmiljö ledde till kritik

ARBETSMILJÖ2024-10-23

Mer än varannan arbetsgivare fick anmärkningar när Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön i det digitala arbetslivet. ”Arbetsgivare behöver ta mer kommando över den digitala utvecklingen”, kommenterar projektledaren Malin Cato inspektionen i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket har under hösten inspekterat närmare 1 500 arbetsplatser där en stor del av arbetet bygger på digitala system. Syftet var att klarlägga om arbetsgivarna inkluderat den digitala arbetsmiljön i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Granskningen är en del av en EU-kampanj.

Inspektionsinsatsen visar att det fortfarande finns brister i det digitala arbetsmiljöarbetet. Myndigheten har skickat inspektionsmeddelanden med krav på åtgärder till 55 procent av de inspekterade arbetsställena. I meddelandena har Arbetsmiljöverket totalt ställt närmare 1 200 krav.

”Arbetsgivare behöver ta mer kommando över den digitala utvecklingen och skapa möjligheter till en välfungerande IT-miljö, utan risk för alltför stor kognitiv belastning som kan leda till utmattning av hjärnan. Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas av jobbet”, kommenterar Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, resultatet av inspektionen i pressmeddelandet.

85 procent av inspektionsmeddelandena innehåller krav som hänvisar till en föreskrift om arbete vid bildskärm. Det handlar bland annat om att undersöka och riskbedöma de digitala system som används och ta fram en handlingsplan för åtgärder. Nästan vart tredje inspektionsmeddelande innehåller krav på en tydlig uppgiftsfördelning som fastslår vem som gör vad i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

”Det är viktigt att skapa en tydlighet inom organisationen om vem som har ansvar för den digitala arbetsmiljöns utformning och användning. Arbetsgivarna ska också se till att de som får dessa uppgifter är tillräckligt många och har de befogenheter, resurser och kunskaper som behövs för att förebygga risker i arbetet och uppnå en god digital arbetsmiljö”, framhåller Malin Cato.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA