Inget samband mellan hotbrev

ARBETSMILJÖ2015-01-15

Polisen ser inget övergripande mönster bakom de många brev innehållande ofarligt vitt pulver som mottagits av myndigheter och företag den senaste tiden. Oftast har innehållet varit mjöl.

Sedan 5 januari, då Kronofogdemyndigheten i Malmö tog emot ett kuvert med vitt pulver, har polisen kännedom om sammanlagt 9 liknande incidenter och 16 olika försändelser, uppger Ekot. Ledningsgruppen för Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har central överblick över de olika utredningarna i polisens olika regioner.

”Man ser inget tydligt samband eller mönster förutom att det är vitt pulver som har skickats. Det är skickat till en mängd olika adressater. Både företag, myndigheter och privatpersoner”, säger enhetschefen Håkan Wall på NOA till Ekot.

Enligt Håkan Wall kan det inte uteslutas att det handlar om olika avsändare som inspirerats av den uppmärksamhet breven väckt i media. En granskning av om det föreligger tidigare hot mot kuvertens adressater har inte gett något resultat. Analyserna av innehållet i breven pågår fortfarande, men ingen av de 16 försändelserna har bedömts som hälsofarliga.

”Det vanligaste vita pulver vi har är olika mjölsorter. Det kan jag inte med stor säkerhet säga ännu, men det är ingen orimlig gissning att det är så”, säger Håkan Wall till Ekot.

Även om innehållet är ofarligt, som till exempel mjöl, har de personer som skickat breven begått brott. I de aktuella fallen kan brottsrubriceringen enligt Ekot handla om hot, falskt larm eller allmänfarlig ödeläggelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA