Ingen social ramlag

EU2007-11-13

EU-kommissionen anser inte att det behövs någon ny EU-lagstiftning för att säkerställa medborgarnas rätt till sociala välfärdstjänster. Det skriver Europafacket på sin webbplats.

Enligt Europafacket kommer EU-kommissionen att föreslå att en webbplats inrättas, där medborgare och myndigheter kan få besked om vilka regler som gäller. Det sker i en rapport som publiceras den 20 november.

Enligt rapporten gäller den inre marknadens regler om fri konkurrens bara för sådana tjänster som medborgarna betalar för. Fria tjänster som polis, rättsväsende och social trygghet är undantagna,. Undantagna är även hälsovård och vissa sociala tjänster som uttryckligen har undantagits i det nya tjänstedirektivet.

Genom sitt förslag går kommissionen emot bland andra Europafacket som i en namninsamling krävt en ramlagstiftning för sociala tjänster. Totalt har facket samlat in en halv miljon namnunderskrifter.

Också i Europaparlamentet kan kommissionen vänta motstånd, skriver Europafacket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA