Tillväxtpolitiken möbleras om
Nutek, Glesbygdsverket och forskningsinstitutet ITPS läggs ned vid årsskiftet, enligt regeringens förslag. Arbetsuppgifterna flyttas till två nya myndigheter, en i Stockholm och en i Östersund.
Regeringen följer därmed det förslag som lades fram i höstas av en arbetsgrupp i näringsdepartementet. Syftet är att kraftsamla kring de viktiga uppdragen i tillväxtpolitiken, säger statssekreterare Jöran Hägglund (c).
– Vi vill också renodla och göra en gränsdragning mellan en operativ myndighet och en som arbetar med utvärdering och analys. Utvärderingsmyndigheten kommer att jobba mycket mer på uppdrag av regeringen och bedöma den förda politiken.
Den nya operativa myndigheten ”för hållbar tillväxt” ska ligga i Stockholm och ta över Nuteks verksamhet och vissa av Glesbygdsverkets arbetsuppgifter, men också vissa uppgifter som nu sköts av Konsumentverket.
Utvärderingsmyndigheten placeras i Östersund, där Glesbygdsverket och ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, ligger i dag. Den tar över efter ITPS och delar av Glesbygdsverket, och även den får arbetsuppgifter som i dag ligger på Konsumentverket.
– Personalens placering kommer i huvudsak vara densamma som i dag, det kan vara enskilda tjänster som flyttas, säger Jöran Hägglund.
Framtiden för ITPS nuvarande sex kontor i utlandet ska utredas särskilt.
Vad myndigheterna ska heta är ännu inte bestämt. Det är inte heller klart i vilken utsträckning myndighetsuppgifter kommer att läggas över på privata och regionala aktörer, vilket regeringens arbetsgrupp föreslagit. Regeringen tillsätter nu två organisationsutredningar för de två nya myndigheterna, och de ska även ta sig an den frågan.
– Men vi tror att det överlag finns ett egenvärde i att använda regionala och privata aktörer i en verksamhet som har bäring på regional tillväxt, framhåller Jöran Hägglund.
Regeringen räknar med att omorganisationen ska ge rationaliseringsvinster i fråga om lokaler och administration, men om det blir personalminskningar är för tidigt att säga, enligt Jöran Hägglund.
– Vi har inte skickat med något sparbeting, det får utredarna titta på.
Regeringen har inte heller bestämt vilka som ska leda de nya myndigheterna.
– Historiskt har ju de som gjort organisationsutredningarna blivit generaldirektörer. Mycket talar för det, även om det inte måste vara på det sättet.
Utredarna är ännu inte utsedda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.